Multimédia

2008.12.15. 11:36

Az internetes keresés nyertese: Sarah Palin

<p>A Google internetes kereső-óriás nyilvánosságra hozta az idén leginkább keresett és a leggyorsabban növekvő népszerűségű szavakat és kifejezéseket.</p>

A leggyorsabban Sarah Palin republikánus amerikai alelnökjelölt neve ugrott a keresési lista élére. Őt a nyári olimpiai játékokra utaló "beijing 2008", azaz "Peking 2008" kifejezés követte. A harmadik a "facebook login" szókapcsolat lett, azaz az egyik legnépszerűbb internetes közösségi oldalra való bejelentkezésre kerestek rá a felhasználók.

A leggyorsabban népszerű keresési kifejezéssé válók tízes listáján találhatjuk még a "tuenti" (spanyol közösségi oldal), "heath ledger" (idén elhunyt ausztrál színész), "obama" (a 44. amerikai elnöknek megválasztott politikus), "nasza klasa" (lengyel közösségi oldal), "wer kennt wen" (német közösségi oldal), "euro 2008" (labdarúgó Európa-bajnokság) és a "jonas brothers" (amerikai fiúzenekar) szavakat.

A leggyakrabban keresett kifejezéseket 34 ország esetében gyűjtötték össze, Magyarország nincs köztük.

Franciaországban az első három helyen a "youtube" videómegosztó internetes oldal neve, a "jeux" (játékok) kifejezés és a Google vetélytársa, a "yahoo" szerepelt. Németországban az "ebay" internetes áruház után a "youtube" és a "wetter" (időjárás) voltak a legnépszerűbbek. Olaszországban a "youtube" után a "roma" (a fővároson kívül valószínűleg a romákkal kapcsolatos feszültségeknek köszönhetően) és a "lavoro" (munka) szavakat keresték a legtöbben. Nagy-Britanniában pedig a "facebook" után a "bbc" és a "youtube" volt a leggyakrabban keresett kifejezés.

A "youtube" kifejezés egyébként minden vizsgált európai országban az első öt legkeresettebb szó között szerepelt, sok esetben az első helyen.

A Google keresések alelnöke szerint az eredmények azt mutatják, hogy az embereket világszerte a közösségi hálózatok és a politika érdekli leginkább. Marissa Mayer az amerikai elnökválasztást és a gyakran keresett közösségi oldalakat emelte ki a legnépszerűbb témák közül.

  • Az utasok termelik az áramot
    Az utasokkal termeltetnek áramot a japán főváros egyik legforgalmasabb pályaudvarán.

  • Az egér visszaharap
    Az éppen 40 éve megjelent számítógépegér nemcsak kényelmes eszköz a komputerrel való kommunikációhoz, de egyre több egészségi problémát is okoz.

  • Januárig zárva mard az EU online könyvtára
    Januárig nem indul újra az Európai Unió nagy internetes könyvtára, az Europeana, miután rögtön a novemberi startkor összeomlott a tömeges érdeklődés miatt.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!