Multimédia

2008.11.02. 10:43

A Google lexikona többnyelvűvé vált

<p>A Google, a világ legnagyobb internetes keresője többnyelvűvé alakította Wikipédia-szerű online lexikonját, a Knolt.</p>

Mostantól a Knolon az angol mellett franciául, olaszul és németül is olvashatók a felhasználók által írt lexikoncikkek. A Knol nem titkoltan a Wikipédiával próbál versenyre kelni, amely az internet leggyakrabban látogatott helye.

Júliusi indulása óta a Knol nem aratott osztatlan sikert. Nevét egyébként az angol "knowledge" (tudás) szó első 4 betűjéből vette. A Wikipédián a látogatók névtelenül maradva szabadon változtathatnak a szócikkeken. Az ötlet az, hogy a hozzáértő és felelős felhasználók mindig kijavítják a hibákat. Ezzel szemben a Knolon a szócikk íróinak nevüket és arcképüket is kell adniuk, vagyis szakmai tekintélyüket kockáztatják.

Ha egy újabb felhasználó betoldást vagy változtatást hajt végre a szócikken, akkor a módosítás a Wikipédiában ugyanabba a cikkbe kerül, míg a Knolon külön cikk formájában jelenik meg a lexikonban. A Knol szerzői engedélyezhetik, hogy a szócikkük mellé a Google hirdetést is elhelyezzen, és ekkor a szerzők részesednek a reklámbevételből. A világ legelterjedtebb internetes keresője egyébként a Google, amely az online reklám legnagyobb szakértőjének számít.

  • Huszadmiliméter vastag OLED kijelző
  • Megújul a Messenger Live
  • Az iPodon is szóljon az isteni ige!
  • Multimédia hírek
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!