Multimédia

2008.10.15. 11:18

Az internet lett a legfontosabb álláskeresési eszköz

<p>A többség a világhálón néz új állás után - derült ki a Profession.hu és az NRC legfrissebb online kutatásából.</p>

Ezerkétszáz, 18 és 49 év közötti internetezőt kérdeztek az első felév végén. Minden második azt mondta, hogy nézelődött már az álláskereső portálokon. A felmérés szerint a munkahely stabilitása, a jó légkör és a jövedelem a három legfontosabb szempont számukra. A banki, pénzügyi és az informatikai munkalehetőségeket tartják a legvonzóbbnak. A felmérés szerint a magyarok továbbra is nehezen költöznek egy új munka kedvéért.

A világháló az első számú eszköz álláskereséskor a 18 és 49 év közötti, internetet használók körében. Ez derül ki a Profession.hu és az NRC 2008 első félévének végén végzett online kutatásából. Ezerkétszáz embert kérdeztek meg. A felmérés szerint minden második ember használta már az internetet álláskeresésre idehaza: azaz keresgélt már hirdetések között, vagy feltöltötte önéletrajzát vagy információkat szerzett szakmai portálokon. A válaszadók szerint a gyorsaság és a kényelem szól leginkább a számítógépes keresgélés mellett.

Az álláskeresők számára a stabilitás, a jó légkör és a fizetés a legfontosabb három szempont. A vizsgálatba bevontak körében a banki, a pénzügyi és az informatikai terület a legvonzóbb, ezeken belül is az adminisztratív illetve az ügyintézői munkakörök, de az értékesítés is előkelő helyen áll a kutatás szerint.

Kiderült az is, hogy a magyarok még a jobb állás kedvéért sem nagyon költöznének. Egy kedvező ajánlat esetén is tízből mindössze négyen változtatnának lakóhelyet, de ők sem mennének tíz kilométernél messzebbre. Sokan, tízből nyolcan vállalnák ugyanakkor az ingázást.

A kutatás szerint a nők aktívabbak a férfiaknál az online álláskeresésben. A felmérés során vizsgált kör minden negyedik tagjának felsőfokú végzettsége van, negyven százalékuk budapesti vagy Pest megyei.

További multimédia-cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!