Multimédia

2008.09.30. 15:36

Terjed az e-számla

<p>A budapestiek többsége internethasználó, több mint harmaduk rendszeresen él az internetes bankolás lehetőségével is, de 84 százalékuk használja a sárga csekkeket.</p>

A felmérés szerint azonban a tavaly elindult e-számlázási rendszereket már több mint 50 ezer lakossági ügyfél veszi igénybe.

A budapesti háztartásokat vizsgáló felmérés szerint a korszerű fizetési módok iránt nőtt a bizalom. A lakosság 75 százaléka tartja biztonságosnak az interneten történő vásárlást. A megkérdezettek több mint fele rendszeres internetezőnek vallotta magát, több mint harmaduk pedig valamilyen rendszerességgel él az internetes bankolás lehetőségével is. Biztonsági okokból 20, általános idegenkedés miatt pedig mindössze 14 százalék utasította el, hogy valaha igénybe vegye az elektronikus számlakezelési szolgáltatásokat.

A magyar lakosság a díjfizetéshez kapcsolódó legfontosabb szempontnak azt tartja, hogy mindig pontosan lássa, mekkora összeget kell kifizetnie, annak ütemezéséről saját maga dönthessen, emellett pedig egyszerűen el tudja intézni számlái befizetését. Arról ugyanakkor csak kevesen tudnak, hogy ezeknek az elvárásoknak az e-számla megfelel.

A kutatásból kiderült: az emberek 84 százaléka még mindig használja a sárga csekket havi rendszeres számláinak kiegyenlítésére. Eseti banki átutalást 20 százalék, míg csoportos beszedési megbízást a fővárosi lakosság 16 százaléka alkalmaz. A csoportos megbízás elleni legfőbb érv, hogy a háztartások maguk szeretik megválasztani, melyik számlát mikor fizetik ki.

A felmérés rámutat: a tavaly elindult e-számlázási rendszereket már több mint 50 ezer lakossági ügyfél veszi igénybe. A kedvező tendenciák ellenére azonban még időre van szükség ahhoz, hogy a jelenleg évente 280 millió sárga csekkes befizetés többségét az elektronikus számlabemutatás- és fizetés vegye át. Ennek legfőbb oka a megszokás: egy 100 fokú skálán 70-es fontossággal bír az ügyfelek számára, hogy ne kelljen változtatni a megszokott fizetési módon.

A felmérést a Díjnet e-számlarendszert működtető Díjbeszedő Holding Zrt. megbízásából 2008 nyarán 1000 budapesti háztartásban készítette egy piackutatással foglalkozó tanácsadó cég. A mintába - a budapesti kerületeknek megfelelő arányban - olyan háztartások kerültek, amelyekben legalább egy 18 és 65 év közötti személy él.

  • Lépés a mesterséges szaglószerv felé
  • Új tévécsatornákat hoz a Jézuska?
  • Megbüntethetik a YouTube feltöltőit
  • Windows 7 képek
  • IT/Multimédia rovat
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!