Multimédia

2008.09.10. 10:37

Négy óra alatt Pekingből Sanghajba

<p>Épül a világ leggyorsabb vasútvonala Kínában. A 2012-ben átadásra kerülő új szakaszon száguldó vonatok mindössze 4 óra alatt teszik meg a Peking-Shanghaj távot.</p>

A vasútvonalon olyan kínai gyártmányú vonatok közlekednek majd, amelyek óránként 380 kilométeres sebességgel négy óra alatt teszik meg a két város közötti 1300 kilométeres távolságot - mondta a lapnak adott interjúban Csan Sukuang, a pekingi Vasúti Minisztérium főmérnök-helyettese.

A szakértő hozzátette: korábban óránkénti 350 kilométeres sebességre tervezték a vonalon közlekedő vonatokat, amelyek így azonos sebességgel haladtak volna a már most használatban lévő kínai gyorsvasutakkal, és öt óra alatt győzték volna le a Sanghaj és Peking közötti távolságot. A jelenlegi pályán leggyorsabban tíz óra alatt lehet elérni egyik városból a másikba.

Az új vasút építkezési munkálatai már megkezdődtek, és a tervek szerint négy év alatt sikerül befejezni azokat - közölte a minisztérium. Az észak-déli irányú új vonal része annak a nagyszabású kínai építkezési tervnek, amelynek keretében 2020-ra több mint 12 ezer kilométernyi gyorsvasút-pálya készül majd el, összekötve az ország fontosabb városait. A komplex beruházás - amelynek során külön pályákat építenek majd az utas- és a teherforgalom számára - a kormányzat szerint több száz milliárd dolláros költséggel jár.

  • Szerdán is elmarad a világvége
    Szerdán kezdődik az emberiség legnagyobb fizikai kísérlete. Még a tudósok is megosztottak azzal kapcsolatban, hogy a Nagy Hadronütköztető beindítása biztonságos-e.

  • Digitális műsorszórás - még karácsony előtt
    Várhatóan 6-8 csatorna adása lesz fogható hagyományos tetőantennával és egy kiegészítő beltéri egységgel.

  • FIFA 09 gépigény
    Milyen vas szükségeltetik az új FIFA-hoz? Immár ismeretes a minimum és az ajánlott gépigény a PC verzióhoz.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!