Multimédia

2008.09.11. 13:42

Koszovói hackertámadások szerb intézmények ellen

<p>A nemzeti ellentétek a világáhálóra is átköltöztek, ezúttal a szerb parlament honlapját támadták a hekkerek.</p>

Újabb támadást hajtottak végre a koszovói hackerek szerb politikai intézmények hivatalos honlapjai ellen. Ezúttal a szerb parlamentet vették célba. Szerbiában már ismerik azt az oldalt, amelyet a hackerek helyeznek el a feltört szerb honlapokon. Fekete alapon nagy betűkkel a Koszovó Köztársaság felirat látható, ezen kívül az ország zászlaja, térképe és hat fehér csillag, az oldal aljában pedig az aláírás: Kosovo Hackers Group.

A szerb internetes oldalakat általában egy óránál tovább nem tudják blokkolni. Így volt ez a szkupstina honlapjával is, előtte pedig a szerb hadseregével is. A távközlési minisztérium elejét kívánja venni az állami intézmények elleni támadásoknak, és szakembereket bíz meg a honlapok biztonságának javításával. Egy átfogó védekező rendszer kidolgozását tervezik.

Az ilyen behatolások nagyobb károkat nem okoznak, hiszen a szerverekről visszaállítható a honlapok korábbi állapota. Ám a tény, hogy a szerb állai intézmények oldalain megjelenik a Koszovó Köztársaság felirat, irritálja a közvéleményt - amely ezt újabb vereségként élheti át -, s amely azt is számon kérheti a kormánytól, hogy szolgálatai miért nem gondoskodnak az intézmények internetes biztonságáról.

Augusztus elején a szerbiai mezőgazdasági minisztérium honlapját érte koszovói hackertámadás. Az intézmény főoldalán Koszovó Köztársaság felirat mellett
részletes információ jelent meg arról, hogy mely országok ismerték el addig Koszovó függetlenségét.

A hackerek által feltöltött szöveg angol nyelvű volt. Illusztrációként közölték Fatmir Sejdiu koszovói elnök, valamint Hashim Thaci miniszterelnök és George Bush amerikai elnök közös képét. A mezőgazdasági minisztérium meghekkelt internetes oldala közölte azoknak a legfontosabb nemzetközi szervezeteknek a linkjeit, amelyek tagországai elismerték Koszovó függetlenségét. Elérhetővé tették továbbá a koszovói statisztikai intézet adatait albán, szerb és angol nyelven. A hackerek semmi sértő, becsmérlő szöveget nem töltöttek fel az oldalra, csak népszerűsíteni igyekeztek Koszovót és igazságukat. Ugyancsak augusztus elején hackertámadás érte a montenegrói parlament internetes oldalát is.

  •  FIFA 09 gépigény
    Milyen vas szükségeltetik az új FIFA-hoz? Immár ismeretes a minimum és az ajánlott gépigény a PC verzióhoz.

  • Digitális műsorszórás - még karácsony előtt
    Várhatóan 6-8 csatorna adása lesz fogható hagyományos tetőantennával és egy kiegészítő beltéri egységgel.

  • Fertőző MP3 lejátszók
    A nemzetközi trendek alapján várható, hogy egyre több hordozható eszköz – például MP3-lejátszó – válik fertőzötté.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!