Multimédia

2008.09.04. 18:13

Fertőző MP3 lejátszók

<p>A nemzetközi trendek alapján várható, hogy egyre több hordozható eszköz – például MP3-lejátszó – válik fertőzötté.</p>

Az augusztusi magyar vírustoplista 10 szereplője az összes fertőzés 37,97 százalékáért felel, a további, megközelítőleg 62 százalékon már sok, kisebb arányban előforduló kártevő osztozik. A szereplők gyakorlatilag nem változtak az elmúlt hónapokban, ami azt jelenti, hogy a magyar internetezők gyakorlatilag ugyanazoknak a fertőzéseknek vannak kitéve június óta.

Érdekesség azonban így is akad, csak ki kell tekintenünk a nemzetközi porondra. A világ első számú vírusa jelenleg a Win32/PSW.OnLineGames, 16,13%-os fertőzési aránnyal. Ez a károkozó az online játékosokat – például a World of Warcraft, vagy akár a Second Life látogatóit – veszélyezteti. A családba tartozó trójaiak általában billentyűzetfigyelő képességekkel rendelkeznek, és nem ritkán rootkitként képesek elrejteni magukat, így láthatatlanok maradnak még egyes vírusirtók számára is.

Működés közben az online játékosok adatait továbbítják készítőik számára, akik a felhasználói fiókba történő belépéshez szükséges login és jelszó páros megszerzése után egyszerűen elrabolják a kialakított karakterekhez tartozó virtuális értéktárgyakat. Az így megszerzett mágikus fejszék, varázsköpenyek és egyéb eszközök aztán nem ritkán az eBay-en és más hasonló aukciós oldalakon cserélnek gazdát – valódi pénzért.

Ennél is figyelemfelkeltőbb, hogy az úgynevezett INF/Autorun vírus immár második helyre jött fel világviszonylatban, 3,74%-os fertőzési aránnyal. Az autorun.inf konfigurációs fájl a hordozható eszközökön – például az USB-kulcsokon vagy az MP3-lejátszókon – található, és eredetileg azokról a programokról tartalmaz információt, melyeknek el kell indulniuk az eszköz csatlakoztatásakor. Így például egy lejátszó általában a zenegyűjteményt, egy USB-kulcs a Windows Intézőt indítja el.

A vírusok készítői felismerték a hordozható zenelejátszók fokozódó népszerűségét, és olyan károkozókat készítenek, melyek súlyos következményekkel járnak a felhasználók számára. Mivel több olyan kártevő is van, ami képes magát ezekre az eszközökre másolni, az inf.autorun fájl felhasználásával lehetségessé válik a különböző vírusok lefuttatása.

  • Majd félmillió laptopot hív vissza a Sony
    A Sony 440 ezer laptopot hív vissza világszerte, mert kiderült, hogy egy hibás alkatrész miatt túlmelegedhetnek - jelentette be a cég csütörtökön.

  • Online televíziózás: ingyenes és kényelmes
    Egyszerű kezelőfelületet és csatornák százait kínálja a Livestation nevű ingyenes szoftver.

  • Itt a Google böngészője
    Konkurenciát kap a Firefox és az Internet Explorer. A Google böngészője alaposan felforgathatja a jelenlegi piacot.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!