Multimédia

2008.09.08. 09:12

Digitális műsorszórás - még karácsony előtt

<p>Várhatóan 6-8 csatorna adása lesz fogható hagyományos tetőantennával és egy kiegészítő beltéri egységgel.</p>

Még karácsony előtt elkezdődik Magyarországon a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás, amelynek keretében - első lépésben 60 százalékos földrajzi lefedettséggel - várhatóan 6-8 csatorna adása lesz fogható hagyományos tetőantennával és egy kiegészítő beltéri egységgel - jelentette be Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke. Az NHH pénteken írta alá a szolgáltatási szerződést az Antenna Hungáriával (AH).

Bizonyosan látható lesz a három közszolgálati tévé, és talán a HírTV és az ATV is, bár ezeket a szerződéseket csak ezután fogja megkötni az AH, az RTL Klubnak és a TV2-nek október közepéig kell eldöntenie, hogy fellép-e a digitális platformra. A teljes rendszer kiépülése 2011-ben befejeződik, akkor leállítják a jelenlegi analóg sugárzást. Addigra körülbelül 30 televíziós csatorna kerülhet fel a digitális hálózatra. Ugyancsak az AH nyerte el a digitális rádióműsor-szórást, amely 2014-re válhat teljessé.

A cél elsősorban az volt, hogy a háztartások azon körülbelül 22 százaléka is sok műsor közül válogathasson, amelynek nincs módja kábelhálózatra csatlakozni, a drága közvetlen műholdas vételért pedig nem tud fizetni. Az AH azt vállalja, hogy minden műsort ingyen hozzáférhetővé tesz a nézőknek, ha a televíziók nem ragaszkodnak a kódolt adáshoz. A HírTV és az ATV így szeretné műsorát továbbíttatni: ennek fizetési részleteiről még ezután kell megállapodni. A mobiltévés műsorokért azonban fizetni kell a szolgáltatóknak.

A hagyományos antennás vétellel tehát 2011-12-től körülbelül 30 csatorna lesz fogható. A mennyiség attól függ, hogy hány tévé szeretné szélessávú digitális formában továbbíttatni az adást. A nézőknek mindössze egy úgynevezett set-top-boxot kell vásárolniuk, amelyet a tévékészülékhez kell csatlakoztatni. Ezeket a beltéri egységeket rövidesen árusítani kezdik.

 

A TV2-nek és az RTL Klubnak október 13-áig van ideje eldönteni, hogy helyet kér-e magának a multiplexeken. Ha nem kérik felvételüket, akkor viszont a jelenlegi analóg földfelszíni műsorszolgáltatási jogukat is elveszítik. A törvény a Magyar Televízió, a Duna TV, a HírTV és az ATV műsorainak továbbítását teszi kötelezővé. A később kezdődő digitális rádiós műsorterjesztésben biztosan helyet kap a Magyar Rádió három műsora, a Katolikus Rádióé, az InfoRádióé, a Klub Rádióé és a Lánchíd Rádióé.

Az NHH azt is reméli, hogy új szolgáltatásokra is mód nyílik, például digitális műsorújság lesz használható. Az árak kedvezőbbé válását is várja az NHH, mert minél több műsor lesz ingyen fogható, annál kevesebben akarnak továbbra is előfizetni például kábelre.

A július végén kihirdetett rádiós tendereredményt a másik pályázó Magyar Rádió bíróságon megtámadta. Ebben az ügyben rövidesen ítélet várható.

  • Fertőző MP3 lejátszók
    A nemzetközi trendek alapján várható, hogy egyre több hordozható eszköz – például MP3-lejátszó – válik fertőzötté.

  • Online televíziózás: ingyenes és kényelmes
    Egyszerű kezelőfelületet és csatornák százait kínálja a Livestation nevű ingyenes szoftver.

  • SMS külföldre - legfeljebb 25Ft
    Az EB szerint semmi sem indokolja, hogy a mobilról külföldre küldött rövid szöveges üzenet jelentősen drágább legyen, mint a belföldre szóló.

  • Itt a Google böngészője
    Konkurenciát kap a Firefox és az Internet Explorer. A Google böngészője alaposan felforgathatja a jelenlegi piacot.

  • Egyedi háttér jár a lopott XP-hez
    Fekete pont helyett fekete háttérképet kaphatunk a Microsoft-tól, ha másolt Windows XP használatára vetemednénk.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!