Multimédia

2008.08.27. 17:24

Kihalhat az emberiség, a szavaink biztonságban vannak

<p>Biztonságos, bár az emberiség számára meglehetősen nehezen elérhető üstökösre kerül 2014-ben a világ legnagyobb nyelvészeti archívuma.</p>

Az egyiptomi hieroglifák megfejtését megkönnyítő lelet, a Rosetta-kő után stílszerűen Rosetta-korongnak nevezett objektum egyik oldalán egyfajta demonstrációnak szánt látványos spirál található, amely a világ nyolc fő nyelvén megfogalmazott ajánlószövegekből tekeredik össze.

A mondat így hangzik: "A világ nyelvei: Ez gyűjteménye több mint 1500 emberi nyelvnek, amelyeket a 2008-as évben állítottunk össze. Nagyítsd ezt fel ezerszeresére és több mint 13 ezer oldalnyi nyelvi dokumentációt találhatsz." Ezen oldal színtiszta titániumból készült, amelyet fekete oxid-felülettel fújtak le és abba karcolták a szövegeket. A figyelmeztetésre azért is szükség van, mert a korong másik oldalára karcolt nyelvészeti archívum karakterei annyira aprók, hogy szabad szemmel szinte teljesen láthatatlanok.

A Földön jelenleg ezen prototípusból még két darab található, mindkét darab egyenként 25 ezer dolláros áron vár gazdájára. A Long Now úgy nyilatkozott: a jövőben több Rosetta-korong is készül, amelyeket a világ előre meg nem nevezett pontjain helyeznek majd el, így a jövőre nézve biztonságban lehet majd tudni a bolygó nyelveit. Az emelt példányszámnak köszönhetően a korongok nem érik el az eredeti, illetve a jelenlegi prototípus tízezer évre jövendölt élettartalmát, ezek csak körülbelül kétezer évig tudják tárolni az adatokat.
forrás: hvg

  • Túl sokat fecsegünk magunkról a neten
    Egy biztonsági szakértő elmeséli, miként fért hozzá mások folyószámláihoz a szabadon elérhető információk révén.

  • Számítógépvezérlés a nyelvünkkel
    A megoldás elsősorban a segítséggel élők számára könnyítheti meg a különféle eszközök vezérlését.

  • Mobilok bemérhetősége
    Hozzávetőlegesen 50-100 méteres pontossággal bárki bemérhető, ha van nála egy mobilkészülék. De hogy is működik ez a gyakorlatban?

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!