Multimédia

2008.07.10. 14:25

Pénzbírság a hírközlési szolgáltatóknak

<p>A Nemzeti Hírközlési Hatóság összesen 30 millió forintra bírságolt huszonegy hírközlési szolgáltatót, mert előfizetői szerződéseik továbbra sem feleltek meg az előírásoknak.</p>

A legnagyobb bírságot, 12 millió forintot a Magyar Telekom Nyrt-re szabta ki az NHH, másik öt szolgáltató kapott egymillió forintos, vagy ennél magasabb összegű büntetést. Az Invitel Zrt-nek 5,5 millió, a GTS-Datanet Kft-nek 5 millió, a Fibernet Zrt-nek 3,5 millió, a Digi Kft-nek 1,5 millió, a T-Kábel Kft-nek pedig 1 millió forintot kell fizetnie.

Az NHH már 2006-2007-ben is vizsgálta az egyedi előfizetői szerződéseket, akkor a közel száz szolgáltató közül egynek sem volt teljes mértékben megfelelő a szerződése. Az utóellenőrzés első körében negyvenegy cég szerződéseit vizsgálták újra, és mindössze három olyat találtak, - JUROP Telekom Telekommunikációs Egyéni Cég, PR-TELECOMZrt., IP-ParkKft. -, melyek szerződései teljes egészében megfeleltek a jogszabályoknak.

Az NHH szerint szembetűnő, hogy míg az előfizetők érdekeit védő kötelező tartalmi elemek az esetek több mint felében továbbra is hiányoztak, ugyanakkor a szolgáltatók érdekkörébe tartozó elemek kivétel nélkül mindig megtalálhatók voltak.

A hatóság folytatja az utóellenőrzéseket. Az NHH "ki fogja kényszeríteni, hogy a szolgáltatók úgy módosítsák egyedi előfizetői szerződéseiket, hogy azok mindenben feleljenek meg a jogszabályi előírásoknak. Átláthatóak, érthetőek legyenek, és segítsék a tudatos fogyasztói magatartást" - áll a hatóság közleményében. Az NHH még nagyobb bírságok kiszabását helyezi kilátásba, amely egyes szolgáltatók esetében több tíz-, akár százmillió forint bírságot is jelenthet.

Kapcsolódó:

  • Érkezik a digitális papír
  • Diablo III trailer
  • Egyszerűsödhet az ADSL-szolgáltatóváltás
  • Alacsonyabb mobiltarifák az év végéig
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!