Multimédia

2008.06.16. 12:30

Védelmi praktikák

<p>Hogyan védjük meg számítógépünket a kártékony programok ellen?</p>

Cikkünkben azoknak nyújtanánk segítséget, akik kevésbé járatosak a számítástechnika világában, de szeretnék hatásos védelemmel felvértezni számítógépüket. Néhány egyszerű és ingyenes szoftver telepítésével elkerülhetjük a kártékony programok és kéretlen levelek áradatát, ezen segédprogramokból válogattunk össze egy csokorra valót.

Első körben szeretnénk megemlíteni, hogy a feltelepített szoftverek folyamatos frissítést igényelnek, hogy azok adatbázisa mindig naprakész maradjon. Hogy milyen segédprogramokat alkalmazzunk, az mindig a felhasználás céljának függvénye, nem célszerű tehát szoftverek hadát feltelepíteni, ha éppen "átlagos" felhasználók vagyunk, mivel ezzel feleslegesen terhelhetjük le számítógépünket. Az itt következő útmatató egy, a gépét általános alkalmazások futtasára használó user számára nyújthat segítséget.

Tűzfal

Amennyiben router-en keresztül csatlakozunk a világhálóra, úgy egy hardveres védelmet máris élvez számítógépünk, ugyanis valamennyi router-ben van beépített tűzfal, melynek az a szerepe, hogy kiszűrje a nem kívánatos programokat és az illetéktelen betolakodókat.

Ezen felül az operációs rendszerek - általában - szoftveres védelmet is biztosítanak, mely figyelemmel követi a számítógép adatforgalmát, és jelez a felhasználó felé, amennyiben illetéktelen behatolást vél felfedezni. A beépített tűzfalat nem érdemes kikapcsolni, legfeljebb kivételként megjelölni azokat a programokat, alkalmazásokat, melyeket biztonságosnak találunk, de a tűzfal - biztonsági okokra hivatkozva - blokkolná annak működését. WindowsXP és Vista operációs rendszer esetében a Vezérlőpult/Biztonságiközpont menüpontban találjuk a beépített tűzfal beállításait.

 

Vírusvédelem

Fontos, hogy mindenképp telepítsünk valamilyen vírusvédelmi szoftvert, már csak azért is, mert a tűzfallal szemben az operációs rendszerek jellemzően nem bírnak beépített vírusvédelemmel, ezt magunknak kell megoldanunk. Számtalan fejlesztő kínál vírusvédelmi rendszereket, átlagos felhasználóként viszont nem lesz szükségünk komolyabb anti-vírus szoftverre, elegendő, ha letöltjük valamely ingyenesen használható vírusírtó programot, majd időről időre frissítjük azt:

Anti-Spyware programok

Spyware-nek nevezzük azokat a programokat, melyek azzal a céllal készültek, hogy törvénytelen úton megszerezzék a felhasználó adatait, személyes belállításait. Egyre gyakrabban találkozhatunk ezekkel a "jószándékú" programokkal, ezek készítői egyre kifinomultabb eszközökkel vadásznak a felhasználók adataira. A legbiztosabb megoldás, ha telepítünk egy olyan alkalmazást, amely kiszűri ezen programokat. A legnépszerűbb ilyen szoftver a SpywareBlaster, valamint a Microsoft által kínált  Windows Defender az XP és Vista operációs rendszerekhez.

Anti-Phishing alkalmazások

A "phishing" az angol "fishing" (halászat) szóból ered, erre a tevékenységre utal. Az adathalászok úgy szerzik meg a felhasználók adataiat, hogy azt gyakorlatilag ők maguk adják meg nekik, ezért is fontos, hogy fenntartással kezeljük a hívogató hirdetéseket, gyanús leveleket. Persze olyan szoftverek is léteznek, melyek ezt a jelenséget veszik célba. Ilyen például az  OpenDNS nevű program, amely önmagában is elegendő védelmet nyújt a "gonosz" weboldalakkal szemben.

A cikkben megjelölt programokból valamennyi ingyenesen elérhető, és automatikusan frissíti adatbázisát, kivéve a SpyWareBlaster-t, melyet manuálisan kell frissítenünk havonta két alkalommal. Természetesen komplett védelmi programcsomagokra is szert tehetünk, ezek viszont jellemzően sokba kerülnek, valamint komolyabb memóriaigénnyel is bírnak, így megfontolandó, hogy vajon szükségünk van-e ezen programokra, avagy beérjük az ingyenesen kínált szoftverekkel is.

Kapcsolódó:

  • Kertek alatt az iPhone 2

  • GTA IV PC-re?

  • Milyen lesz a következő Xbox?

  • Elem nélküli távirányító

  • Kipróbáltuk a Firefox 3-at

  • Tüzes laptopok

  • A legtöbb vírust magunk telepítjük

  • Láthatáron a következő Windows

  • Multimédia rovat

  •  

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!