Multimédia

2008.06.10. 10:22

Egyre több mobil- és internet előfizetés

<p>Folyamatosan emelkedik a mobil és az internet előfizetések száma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2008-as első negyedévi kimutatásából. 100 lakosra ma már 112 mobil-előfizetés jut.</p>

A telefonbeszélgetések nagyjából kétharmadát mobilról kezdeményezik, de előretört a kábeleskapcsolat is, miközben egyre többen mondják le a vezetékesvonalat. Az internet előfizetések száma 10 százalékkal emelkedett 2008-ban.

Március végén 34 százalékkal volt több előfizetés, mint 2007 azonos időszakában. 71 százalékuk a széles sávú technikát választja. Több mint 200 ezer új mobil-előfizetési szerződést kötöttek 2008 első negyedévében. Ez azt jelenti, hogy mostanra átlépte a 11,2 milliót: vagyis 100 lakosra már 112 mobil-előfizetés jut.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 10%-kal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10, időtartama 11%-kal csökkent az előző év első negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

Az internet-előfizetések száma 10%-kal emelkedett 2008 első negyedévében. Március végén 34%-kal volt több előfizetés, mint 2007 azonos időszakában. Az internetszolgáltatók száma 72-vel emelkedett - bár a piac meglehetősen koncentrált: a KSH adatai szerint 19 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát.

Egy év alatt 67 százalékkal bővülő vezeték nélküli internetezők köre. Ennek az az oka, hogy egyre inkább megfizethető a mobilinternet. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben csaknem 31,8 milliárd forintot tett ki, ami 23%-kal volt több az egy évvel korábbinál.

Kapcsolódó cikkek:

  • Érkezik az új Firefox
  • Tüzes laptopok
  • Drasztikusan csökkenhet a Blu-ray ára
  • Multimédia rovat
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!