Multimédia

2008.06.13. 14:46

A Nagy Tűzfal mögött

<p>Kínában mondhatni iparág épült az online cenzúrára, az állam sokezer fős apparátust tart fenn erre a célra. A kérdés csupán az, meddig folytatható még a webes tartalmak módszeres megszűrése a hatalom részéről.</p>

Egészen elképesztő belegondolni, hogy kemény online cenzúra működik egy olyan országban, ahol közel másfél milliárd ember él, az internetet-böngészők száma pedig több, mint az Egyesült Államokban. Majd 20 évvel a kínai diáklázadások után érezhető ugyan egyfajta szellemi megújulás, a világháló nyújtotta szabadság azonban még mindig nehezen emészthető fogalom az ottani vezetés számára.

"Nagy Tűzfal" - a találó elnevezés egy védelmi rendszerre utal, amely arra hivatott, hogy a nemkívánatos oldalak tartalmaitól megóvja Kína lakosságát. A rendszert immár több, mint egy évtizede hozta létre a helyi kormány, az azt működtető állami intézmény pedig a China Internet Illegal Information Reporting Centre (CIIRC), akik  fennen hirdetik, hogy fennállásuk óta mintegy 30 000 köszönőlevelet kaptak szülőktől és pedagógusoktól munkájukért. A CIIRC feladata ugyanis - a hivatalos állásfoglalás szerint - az ifjabb korosztály megóvása a káros online tartalmaktól. Máshol ezt nemes egyszerűséggel cenzúrának nevezik, ott viszont sokkal magasztosabb képet igyekeznek festeni ezen tevékenységről.

A blokkolt oldalak köre egészen széles és sokszínű képet mutat. Főszabály szerint Kínában nem érhetőek el a nemzetközi hírportálok, mint például a CNN, az MSNBC, vagy a BBC News. Továbbá a tiltott gyümölcs kategóriába esnek azok a szolgáltatások is, melyek máshol a legnépszerűbb kategóriába esnek, így például blokkolják a Wikipédia, vagy a Flickr tartalmait is. A CIIRC olyan eszközökkel bír, melyek révén képesek minden egyes bit adatforgalmat felülvizsgálni, mely beérkezik Kínába, vagy épp elhagyja az országot.

Jellemző, hogy más államokban, ahol szintén élnek az onlinecenzúra eszközeivel, a felhasználók rendre egy ilyen üzenettel találkozhatnak, hogy: "Az oldal tartalma sértheti egyesek, vallási, politikai.... Szíves elnézését kérjük!" Ehelyett Kínában ha egy bátor felhasználó rossz helyre próbál tévelyedni, nem hogy "elnézést kérünk..." kezdetű üzenettel nem találkozik, de akár még a következményekkel is számolhat, hiszen az IP címen túl mindenki egyedi azonosítóval is bír, melynek hála könnyedén beazonosíthatóvá válik. (Két teljes hónapra visszamenőleg képesek visszanézni, ki hol barangolt.)

A hatalom minden erőfeszítése ellenére azért léteznek olyan praktikák, melyekkel kijátszható a védelmi rendszer. A legáltalánosabb módszer a proxyszerverek használata, vagyis külföldi szervereken keresztül csatlakoznak a trükkös felhasználók, így gyakorlatilag láthatatlanná válhatnak a kínai sárkány számára.

Mint ismeretes, mérföldkő ez az év Kína történetében. Az olimpiai játékok révén Peking kitárulkozik, az eseményre érkező több tízezer újságíró számára pedig még az is megengedtetik, hogy szabadon használják a világhálót, semmilyen mód nem korlátozzák őket - ígérték a szervezők, ugyanakkor kínosan ügyelnek majd rá, hogy állampolgáraik számára ez idő alatt is biztosítsák a "bűnös oldalaktól mentes" internetezést.

Manapság a cenzúra egyértelműen morális kérdés, hiszen - saját felfogásunk szerint - alapvető jogokkal áll szemben. Egy nemrég tartott konferencia keretében maga Bill Gates is felemelte szavát az internetcenzúrája ellen. Mint fogalmazott, nincs olyan hatalom, mely képes lehet hosszabb távon korlátok közé szorítani az internet nyújtotta szabadságot, a világháló folyamatos bővülése, valamint a technikai fejlődés lesz az, amely eltörli majd ezeket a mesterséges korlátokat.

Kapcsolódó:

  • Kertek alatt az iPhone 2
  • Milyen lesz a következő Xbox?
  • Elem nélküli távirányító

  • Kipróbáltuk a Firefox 3-at

  • Tüzes laptopok

  • A legtöbb vírust magunk telepítjük

  • Láthatáron a következő Windows

  • Multimédia rovat

  •  

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!