Mosógépcsere: alighogy megnyílt, be is zárt

Akt.:
Legyünk résen, ha mosógépet akarunk cserélni (illusztráció)
Legyünk résen, ha mosógépet akarunk cserélni (illusztráció) - © Fotó: Getty Images
Borsod-Abaúj-Zemplén – Pár óra alatt elfogyott a pénz a dél-dunántúli mosógépcsere-pályázatnál. Mi lesz az északi régióval?

Forráskimerülés miatt szünetel a mosógépcserére irányuló pályázatok benyújtása a dél-dunántúli régióban – ez állt abban a közleményben, amelyet hétfőn délelőtt fél 11-kor adott ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ez azt jelenti, csupán pár óráig volt nyitva a pályázat az adott régió lakóinak, éppen úgy, ahogy Nyugat-Dunántúlon is történt a múlt héten. Az Otthon Melege Program mosógépcsere alprogramjára ugyanis – mint minden eddigire – régiónkként lehet benyújtani a pályázatokat. Észak-Magyarországra július 14-én kerül sor, a rendelkezésre álló forrás pedig 60 millió forint lesz. A kiírás szerint a pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani, de az előző régiók példája bizonyítja, nem árt sietni, mert a nagy érdeklődés miatt pár óra alatt kimerülhetnek a források.

Csökkenhet a CO2-lábnyom

A szaktárcától megtudtuk: az 500 millió forint keretösszegű mosógépcsere alprogram 12 ezer magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély számára nyújt majd 25–45 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást új, magas energiahatékonyságú mosógépek beszerzéséhez. Hogy miért éppen mosógépcserére ad pénzt a kormány, arra a következő választ kaptuk: egy felmérés szerint a magyar háztartásokban használt mosógépek 49,2 százaléka 8 évnél idősebb, így a készülékek CO2-lábnyoma közel 400 ezer tonna évente. Éppen ezért az elavult mosógépek nagyobb energiahatékonyságú gépekre történő cseréjével éves szinten 220 ezer tonnával, azaz több mint a felére csökkenthető az CO2-lábnyom.


Ön szeretne pályázni a mosógépcsere-programra?

Betöltés ... Betöltés ...

Az Otthon Melege Programon belül eddig háztartási nagygép-csere, fűtéskorszerűsítési és homlokzati nyílászárócsere alprogramok voltak. Fennakadás már korábban is volt, előfordult, hogy több hétig is állt a pályázat. A minisztérium szerint ennek a tavaly szeptemberben meghirdetett fűtéskorszerűsítési (kazáncsere) pályázat iránti kiemelt érdeklődés volt az oka. „Ezt követően a tárca mindent megtett annak érdekében, hogy a pályázatok benyújtása és befogadása mihamarabb újrainduljon. A technikai hibákat rövid időn belül sikerült elhárítani, a pályázati lehetőségtől senki nem esett el” – mondták.

– N. Szántó Rita –

Kérdések. Válaszok?

A minisztériumnál arról is érdeklődtünk, hogy régiónkban mire számíthatnak, akik pályázni szeretnének. A források ugyanis gyorsan kimerülnek, miközben ezen a területen talán több a rászoruló.

De arra is kíváncsiak voltunk, miért csak interneten lehet benyújtani a pályázatot, hiszen így, akiknek nincs, elesnek a lehetőségtől. Hétfő estig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Annyit azonban megtudtunk: az észak-magyarországi régióból a háztartási nagygép-csere alprogramra közel 3440 pályázat érkezett, 122 millió forint forrásigénnyel, a fűtéskorszerűsítési alprogramra több mint 240 pályázat érkezett, közel 130 millió forint forrásigénnyel, a homlokzati nyílászárócsere alprogramra pedig több mint 200 pályázat érkezett be, 80 millió forint forrásigénnyel.