Nagyvilág

2011.10.18. 13:44

Külkereskedelmi hiányt is hozhat 2012 Kínában

Sanghaj, 2011. október 18., kedd (MTI) - Nem kizárt, hogy mintegy húsz év után először külkereskedelmi hiánnyal zárja a jövő évet Kína - véli a jelenlegi trendek alapján a korábbi kereskedelmi miniszterhelyettes.

Sanghaj, 2011. október 18., kedd (MTI) - Nem kizárt, hogy mintegy húsz év után először külkereskedelmi hiánnyal zárja a jövő évet Kína - véli a jelenlegi trendek alapján a korábbi kereskedelmi miniszterhelyettes.

 

Az amerikai és európai exportpiacok gyengesége következtében nem kizárható, hogy két évtized után újra külkereskedelmi deficitet lesz kénytelen 2012-ben elkönyvelni Kína - nyilatkozta a China Daily napilapnak Vej Csien-kuo (Wei Jianguo) korábbi kereskedelmi miniszterhelyettes. Az exportra termelő vállalatok az elmúlt évek legnehezebb időszakát élik most át, s a jövőt illetően is borúsak a kilátások. A szeptember-október időszak a közelgő ünnepek miatt hagyományosan a legtöbb megrendelést hozza az év során, de idén ebben a két hónapban is jelentős mértékű a kereslet zsugorodása - fogalmazott Csien-kuo, aki jelenleg a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság alá tartozó közgazdasági kutatóintézet és csereközpont (CCIEE) főtitkára. A kelet-ázsiai ország exportjának növekedése az augusztusi 24,5-ről szeptemberben 17,1 százalékra csökkent, külkereskedelmi többlete előző hónapban 14,5 milliárd dollárra csökkent az augusztusi 17,8 milliárd és a júliusi 31,5 milliárd dollár után. Az elemzők az év hátralévő felében is a lefelé mutató trend folytatódását valószínűsítik.

A kivitel növekedésének lassulásához a kínai exporttermékek árának drágulása is hozzájárul, ezek az év első nyolc hónapjában 10,3 százalékkal kerültek többe mint 2010 hasonló időszakában. Az áremelkedésért elsősorban a romló belső körülmények okolhatók, így a növekvő nyersanyagköltségek, az emelkedő munkabérek, a központi bank szigorú monetáris politikája következtében szűkülő hitelfelvételi lehetőségek, valamint a jüan felértékelődése. Kína utoljára 1993-ban zárta külkereskedelmi hiánnyal az évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!