Iskolakezdési matek

Akt.:
Iskolakezdési matek
© Fotó: nobel.edu.my
Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc – Gyermekenként körülbelül 25 ezer forint költséggel kell kalkulálni a családoknak.

Egy friss kutatás szerint a tanévkezdés komoly anyagi felkészülést igényel az általános iskoláskorú gyermeket nevelő magyar családoknak: míg egy új iskolatáskára 5 és 15 ezer forint, addig tanszerekre 10 és 20 ezer forint közötti összeget szánnak a szülők egy gyermek esetében. „Idén már a diákok 90 százaléka kap ingyenesen tankönyvet, az ezen kívül eső segédanyagokért 10-15 ezer forint plusz költséggel számolnak a szülők a kutatásunk szerint.

Mindent egybevetve az első becsengetésig a nagy többség a havi kiadások 10-30, minden ötödik esetben pedig 30-50 százalékát fordítják az iskolára a családok” – ismertette az eredményeket Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. Minden ötödik válaszadó van olyan szerencsés helyzetben, hogy munkáltatója anyagilag támogatja az iskoláskorú gyermekkel rendelkező dolgozókat.

Az anyák feladata

A tanszerek beszerzése idén is leginkább (73 százalék) az édesanyák feladata lesz, csak minden negyedik családban száll be az édesapa is az előkészületekbe.

„A leggyakoribb továbbra is a személyes, bolti vásárlás (67 százalék), ám az apróbb felszereléseket – színes ceruza, radír, hegyező – sokan inkább online rendelik meg, így a bolti és netes vásárlás kombinációját a megkérdezettek 30 százaléka választja. A legforgalmasabb hónap az augusztus, tízből hét család intézi ilyenkor az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlást, az utolsó pillanatban csak minden tizedik válaszadó kapcsol” – tette hozzá Gyaraki Dávid.

Kedvencek az eszközökön

A megfelelő felszerelés kiválasztásánál elsődleges, hogy az elnyerje a kisdiák tetszését, ezt követik a tartósság és az ergonómiai szempontok. „Az aktuális kedvenc mesehős tízből nyolc alsós és tízből hat felsős táskájában felbukkan az új tanévben, a legtöbb esetben a füzeteken, írószereken és tornazsákokon kell keresni őket” – árulta el a vezető.

Ismétlő füzetek segítségül

A nyári szünet utolsó heteiben a gyerekek felkészítése az iskolára már otthon elkezdődik: a megkérdezett szülők fele leginkább az előző évi tananyagot ismétlő füzeteket hívja segítségül, minden negyedik esetben pedig matematikai feladványokat old meg együtt a család játékos formában; tízből mindössze egy nebulónak nem kell a sulira gondolnia egészen az évnyitóig.

HBN


A tanszerek beszerzése szükséges, de nem elégséges feltétele a felkészülésnek.
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha megvan a „könyv, toll, tinta, ceruza”, akkor kezdődhet a lelki ráhangolódás. Még néhány hét hátra van az iskoláig, de a felkészülést már érdemes elkezdeni. Ez nemcsak a tanszerek beszerzését jelenti, jó, ha teszünk azért is, hogy gyermekünk testileg-l...

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba közel nyolcezer tankönyvet szállítottak ki. Ezekből mutatott kettőt Veres Pál
Borsod-Abaúj-Zemplén - Van, ahol már megkapták az iskolák a tankönyveket, van, ahol még várják a szállítmányt. Néhány megyénkbeli iskolába már megérkeztek a tankönyvek hétfőn. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba öt raklapnyi, közel nyolcezer könyvet szállítottak. Az intézmény munkatársai ezeket ...

Illusztráció: Sipeki Péter
Budapest - Egyre több támogatást, segítséget kapnak a családok az iskolakezdéshez - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton. A tankönyvcsomagok átlagosan 10-12 ezer forintba kerülnek, nagyobb gyermekeknél a nyelvkönyvek mia...

Fotó: szuloklapja.hu
Budapest - Augusztusban dupla családi pótlékot kapnak a családok, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre, emellett idén szeptemberben már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parla...Miskolc.
BOON.HU


hirdetés