Homlokzatfelújítások a miskolci belvárosban

Weidlich- ház
Weidlich- ház
Miskolc – Nyolc épület homlokzata újul meg a belvárosban az idén. Önkormányzati tulajdonúak.

A városrehabilitáció részeként nyolc épület újul meg (különböző mértékekben) Miskolcon az idén. Ebből hét önkormányzati, a nyolcadik pedig vegyes tulajdonban van, tudtuk meg Lengyel Katalintól, a Miskolci Városfejlesztési Kft. igazgatójától. A Széchenyi utca 61. szám esetén nem csak a homlokzatot újítják fel, hanem (két üzletről és irodáról van szó) az épület belső részét is. Az említett vegyes tulajdonú ingatlan a Weidlich- ház, (Széchenyi 19.) itt mindkét homlokzati rész a – főutca és az Antall József térre nyíló – megújul, hőszigetelik az épületet, és cserélik a nyílászárókat is.


394 milliót költenek rá

A Széchenyi 27, 31 szám alatti épületeknél a homlokzatés portálfelújítást terveznek. Hasonló a helyzet több Ady Endre utcai ingatlannal – a Búza tér felé haladva – (5, 18, 20 számok), itt a homlokzatfelújításon túl a korábbi díszítő elemeket is visszaépítik a régi, fennmaradt képek alapján. Ezeknek a házaknak a vízelvezetését is fel kell újítani, ez is az oka annak, hogy állapotuk erősen megromlott az utóbbi időben.

Megújul a Hunyadi utca 5. szám alatti épület is, ott a földszinti portálok cseréje történik majd meg az eredeti állapotnak megfelelően. A felújítások (a főutcaiaik) a Főutca Plaza Projekt részeként, az Ady Endre utcaiak pedig a Búza téri fejlesztési projekt beruházásai. Összesen 394 millió forintot költ ezekre a munkálatokra a város, ennek a fele uniós forrás, mondta lapunknak Lengyel Katalin. A cél az, hogy a kereskedelmi üzletek, irodák: a sétálóutca arculata javuljon, fűzte hozzá. Megjegyeztük, ezek nagy része amolyan látszatfelújítás, hiszen csak az épületek külseje lesz szebb, ugyanakkor maga az épület, és az udvarai továbbra is rossz állapotban maradnak. Az igazgató hangsúlyozta, ezeket a projekteket még az előző vezetés tervezte meg, „örökölte” a város.


Kevesebbet, teljesen

A felújításokat továbbra is tervezik, de igyekeznek inkább kevesebb épületet, de teljes egészében felújítani a későbbiekben. Hogy pontosan melyeket, arról viszont még korai beszélni, mondta. A városrehabilitáció második üteme (ez a sokat emlegetett IVS 2) tervezett beruházásait épp a napokban vizsgálják át, és választják ki, mit vállalnak be, és mit hagynak el.

Kérdeztük, mi lesz azokkal a tervekkel, amelyek már elkészültek, vagy csak – közbeszerzési eljárás során – elnyerték a tervezők a tervezés jogát. Lengyel Katalintól megtudtuk, megkérték őket, álljanak meg egy kicsit. A kész engedélyes tervek esetén – ilyen is van – is várjanak az esetleges módosításra, utána készítsék el a kiviteli terveket.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikkek:
Miskolc.
BOON.HU


hirdetés