Miskolc

2019.05.12. 18:30

A Vöröskereszt ünnepe

Jubileumot tartott a szervezet a miskolci hajléktalanellátás születésnapján.

Detzky Anna

Az idősotthon lakói és a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes közös műsorral készült

Idén 25 éves a vöröskeresztes hajléktalanellátás a városban. A jubileum alkalmából ünnepséget rendezett a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete szerdán a Hajléktalanokat Gondozó Központjában. A születésnapra az idősotthon lakói és a Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes közös mű­sorral készült. „1828. május 8-án született Henri Dunant, a Vöröskereszt alapítója, aki Béke Nobel-díjat kapott. Ennek emlékére ezen a napon tartjuk a Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom világ­napját is, amelyet 191 or­szágban ünnepelnek” – olvasható a szervezet sajtóközleményében.

Megújult az épület

„A Magyar Vöröskereszt a hajléktalanellátás területén vezető szociális szolgáltató az Észak-Magyarországi régióban” – mondta el a helyszínen Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója. „1994. január 1-jén alakult a megyeszékhely legnagyobb hajléktalanszállója, ahol most vagyunk. Mintegy negyedmilliárd forintot fordítottunk pályázati forrásból a Hajléktalanokat Gondozó Központunk korszerűsítésére és a társadalmi integrációt segítő programokra. Az idősotthonok átadása volt talán a legnagyobb esemény az elmúlt időszakból az intézmény életében. 2014-ben megújult a 320 férőhelyet biztosító éjjeli menedékhelyünk, és most legutóbb befogadó szálláshelyet nyitottunk, amely az országban csak három helyen működik” – mutatta be.

 

A köszöntőbeszédekben a hajléktalanellátás fontos küldetéséről esett szó.

Közös felelősség

„Példaértékű 25 év, ami Miskolcon történt a Vöröskereszt égisze alatt. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ne hagyjunk embereket az utcán élni és meghalni. Az a kétszáz szervezet, amely biztosítja a körülbelül 19 500 férőhelyet az országban a hajléktalanok számára, mind szépen vizsgázott a rendőrséget is beleértve” – hangsúlyozta dr. Simon Attila István az EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

„Ha 191 ország tartozik a Vörös Félhold Mozgalomhoz, akkor ez a világ legnagyobb nemzetközi szervezete, ami már önmagában elismerésre méltó. Időszerű volt a gondozó központ felújítása, mert fontos számunkra, hogy az emberek megújult környezetben, jó minőségű ellátásban részesülhessenek” – tette hozzá Pfliegler Péter alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!