Miskolc hírei

2012.05.22. 16:33

A méhek az iskolának gyűjtenek Göncruszkán

Göncruszka - Tehetségeket nevelnek Göncruszkán az önkéntes munkával készült mézből.

Göncruszka - Tehetségeket nevelnek Göncruszkán az önkéntes munkával készült mézből.

Különleges általános iskola kezdte el a működését 2011 szeptemberétől Göncruszkán. A Tálentum Tehetséggondozó Általános Iskola, mely tulajdonképpen az alapítványi kategóriába sorolható, de a helyi református gyülekezet a tulajdonosa, és a gyülekezet által alapított kft. biztosítja a fenntartását. A kft. méhészettel és méztermeléssel foglalkozik, a munkások pedig önkéntes munkában dolgoznak, mert csak így futja mindenre. Mindezt Sohajda Levente református lelkész meséli lapunknak, akitől azt is megtudtuk, hogy ebben a tanévben két osztályt indítottak, összesen 16 gyerekkel, a következő évben pedig már 40-re nő a kisdiákok száma. Az oktatás a Kodály-módszerrel és egy Hollandiából átvett módszerrel folyik. Mivel tehetséggondozásról van szó, minden gyerek tanul zenét és hangszeres játékot, mindennap van angolóra, de kiemelt figyelmet fordítanak a sportra is.

Értékesítik a mézet

Mint megtudtuk, az iskola fenntartási költségének a 40 százalékát állja az állam, 60 százalék a kft. bevételéből származik. Először belföldön próbálták meg értékesíteni a kiszerelt mézet, de aztán rájöttek, hogy külföldön ez sokkal sikeresebb. Úgynevezett hidegen kezelt termékről van szó, ami szintén különlegességnek számít. Jelenleg az USA-ban, Hollandiában és Svájcban lehet kapni göncruszkai mézet, és aki megvásárolja, megtudhatja, hogy ezzel egy magyar kis iskola fenntartását támogatja. Ez ugyanis olvasható a mézesüvegen. A szülőknek havi 2 ezer forint hozzájárulást kell fizetniük az iskolának, ennek ellenére a hátrányos helyzetű családok is szívesen hozzák a Tálentumba a gyermekeiket, mondja a lelkész, hozzátéve: rendkívül jó tapasztalatai vannak ezen a téren, mert úgy látja, sok, nehéz körülmények között élő szülő mindent megtenne annak érdekében, hogy gyermeke többre vigye. Néhány év múlva már 8 osztálya lesz az iskolának, így új osztálytermekre lesz szükség, de tervben van a tornaterem építése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!