Miskolc hírei

2011.11.30. 17:49

Fővárosi Közgyűlés - A kollektív szerződés felmondását javasolják a BKV-nak

Budapest, 2011. november 30., szerda (MTI) - A BKV és a szakszervezetek jelenleg érvényes kollektív szerződésének felmondását javasolja a főváros a BKV vezetőségének.

Budapest, 2011. november 30., szerda (MTI) - A BKV és a szakszervezetek jelenleg érvényes kollektív szerződésének felmondását javasolja a főváros a BKV vezetőségének.

Erről a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntöttek, 21 igen és 11 nem szavazattal fogadták el az előterjesztést.

Tarlós István főpolgármester még a héten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd fogadja a szakszervezetek képviselőit.

György István előterjesztésében a BKV nehéz gazdasági helyzetével indokolta a kollektív szerződés (ksz) felmondásának indítványozását, és azzal, hogy a cég kimutatásai szerint a munka törvénykönyvében foglaltakhoz képest a ksz-ben biztosított juttatások 7 milliárdos többletköltséget jelentenek.

Hangsúlyozta, nem akarnak minden juttatást elvenni, de minél hamarabb újra szeretnék tárgyalni és reális alapokra szeretnék helyezni a ksz-t.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt mondta, az előző kormány és Demszky Gábor akkori főpolgármester 2009. decemberi megállapodása rendezte volna a BKV helyzetét. Ha azt a 23 milliárdos pluszjuttatást, amely a szerződésben szerepelt, megkapta volna a BKV, akkor most nem lennének ekkora bajban.

Tarlós István erre úgy reagált: a Demszky Gábor és Bajnai Gordon megállapodása csak átmeneti mentőövet adott a BKV-nak.

A 2009. decemberi megállapodásban a Bajnai-kormány azt vállalta, hogy több részletben, összesen 23 milliárd forinttal segíti a BKV működését, ugyanakkor ezt feltételekhez kötötte, többi között az átláthatóság megteremtéséhez a közlekedési vállalat gazdálkodásában. Demszky Gábor akkori tájékoztatása szerint a kormány azt vállalta, hogy 2010 első felében 10 milliárd forinttal, az év második felében 8 milliárddal támogatja a közlekedési társaságot, valamint 5 milliárd forintnyi hitelgaranciát vállal.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője az hangsúlyozta, hogy "több lábon kell állnia" a megoldásnak, a bevételi és a kiadási oldalt is át kell tekinteni, ennek keretében további forrásokat kell bevonni, de a működés költségeit is csökkenteni kell.

Az LMP-s Somfai Ágnes egyetértett abban, hogy tárgyalásokat kell kezdeményezni a szakszervezetekkel, de álláspontja szerint ehhez nem kellene felmondani a jelenleg hatályos kollektív szerződést.

Losonczy Pál, a Jobbik képviselője azt hangsúlyozta, hogy kifizetőhelynek használták a BKV-t ahelyett, hogy megoldották volna a pénzügyi nehézségeket. Hozzátette, hogy ebben a szakszervezeteknek is szerepük volt.

A közgyűlés döntése után ült össze a BKV igazgatósága, amely az MTI információi szerint egyhangúlag elfogadta a ksz felbontását, így azt december elsején, február 29-i hatállyal felmondják.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!