Miskolc hírei

2011.10.07. 14:03

Fél évszázados miskolci szobrok, domborművek, és sgrafittó

Miskolc - Több száz köztéri szobor, dombormű, vagy éppen sgrafittó található Miskolcon, melyek mellett úgy megyünk el, hogy talán már észre sem veszünk. Íme néhány érdekes miskolci alkotás!

Miskolc - Több száz köztéri szobor, dombormű, vagy éppen sgrafittó található Miskolcon, melyek mellett úgy megyünk el, hogy talán már észre sem veszünk. Íme néhány érdekes miskolci alkotás!

Somogyi Árpád "Furulyázó fiú" elnevezésű szobra 1962-ben készült. Érdekessége, hogy a Zenepalota előtti kis téren áll, ott, ahol korábban - a rendszerváltásig - a szovjet emlékmű.Sok miskolci ismerheti Kiss Sándor "Vízmerítők" alkotását az Erste Bank új épülete előtt. Az 1961-ben felállított szobor a volt Rónai Sándor Művelődési Ház előtt található, és sajnos éppen csak víz nincs a szobor előtti kis beton "medencében".

Nem messze az egykori Rónaitól lelhető fel Makrisz Agamemnon "Zászlóvivők" (vagy "Felszabadulás") szobra a Mindszent téren, a Munkaügyi Központ előtt. 1966-ban, valószínűleg április 4-én avatták fel. A város másik végén, Miskolctapolcán, a fák alatt található ugyanakkor Németh Mihály "Anya és fia" című kőszobra, nem messze a csónakázó tótól.

A " Docensi ház" homlokzatán

A szobrok után egy dombormű! Segesdi György "Zászlót tartó férfi" alkotása vörösrézlemezből készült 1963-ban és a Petőfi utca 1. szám alatti épület homlokzatán helyezték el. (Az idősebbek talán emlékeznek rá, hogy ez volt az egykori MSZMP városi bizottság székházának homlokzata.) Végül, de nem utolsó sorban érdemes megnézni Duray Tibor 1958-ban elkészült művét a Csabai kapu 18. szám alatti lakóház - " Docensi ház" - homlokzatán. Sajnos - mint  azt a fotók is bizonyítják - elég ramaty állapotban van a sgrafittó (díszítő eljárás, melyben egymásra felvitt különböző színű festékek vagy vakolatok felső rétegét precízen visszakaparják, kikarcolják, ami által előtűnik a mélyebben fekvő réteg színe.), amely mállik, omladozik. Kár lenne érte...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!