Miskolc hírei

2011.05.09. 18:06

Sikerül-e megmenteni a főutcát?

<p>Miskolc - 50 helyett 30 százalékos bérleti díj csökkentés a miskolc „főutcai”- Széchenyi úti - kereskedőknek.</p>

A belvárosi kereskedők azt szerették volna, ha felére csökken a bérleti díjuk, az önkormányzat azonban 30 százalékos csökkentést javasolt nekik. Végül megállapodtak, és abban is, hogy 2012. januárjától nem 10 százalékkal, hanem inflációt követően emelkedik a bérleti díjuk. A kereskedők azon kérését azonban, miszerint aki szeretné megvehesse az üzlethelyiségét, elutasította az önkormányzat. Arra hivatkozva, hogy a város vagyonát nem szeretnék kiárusítani – mondta el portálunknak Kondás Vilmos, a Géniusz Könyváruház tulajdonosa, aki egyike volt azon bérlőknek, akik ezekről tárgyaltak a városvezetéssel.

Új bérleti díjak

A tárgyalások után készült egy javaslat, amely a bérleti díjak csökkentését is tartalmazza, ez csütörtökön kerül a miskolci közgyűlés elé. Amennyiben a testület elfogadja, akkor július 1-től kevesebbet kell fizetniük a főutcai boltok bérlőinek. A közgyűlés elé kerülő javaslat kettős célt szolgál: egyrészt bizonyos engedmények biztosításával a meglévő bérlők megtartását, másrészt az üres helyiségek minél jobb hasznosítását előmozdító, a korábbinál rugalmasabb, a piaci viszonyokhoz jobban alkalmazkodni tudó bérbeadási feltételrendszer kialakítását – ezt Dobos Tímea városházi szóvivő mondta portálunknak. A városvezetés további célja, hogy a belváros megteljen élettel, a helyiségeket minél hatékonyabban hasznosíthassák. Hiszen – folytatta Dobos Tímea – az üresen álló helyiségeknél az állagromlás is probléma.

Megtudtuk azt is, hogy az üres helyiségek hasznosítása során az övezeti határok újragondolása, egyszerűsítése
mellett új övezeti bérleti díjak megállapítása is napirendre kerül. A tervezet szerint változnak a bérleti díjakat befolyásoló tényezők és azok mértéke is, lehetőség lesz határozott idejű szerződéskötésekre is – tette hozzá.

Kondás Vilmos elmondta: igaz, hogy ők több kedvezményt akartak, de abban állapodtak meg az önkormányzattal, ha a mostani engedmény nem segít, akkor még az idén újratárgyal velük a városvezetés.

ÉM-NSZR


„A főutca egy roncshalmaz”

Van azonban, aki már nem tudta kivárni a bérleti díj csökkentést. Fazekas József, a Sajó-Hús Kft. ügyvezető igazgatója kénytelen volt két főutcai, 10-15 éve működő üzletét bezárni a közelmúltban: egyiket a Városház téren a másikat a Bajcsy-Zsilinszky utcán. Portálunknak elmondta: mióta körbeépítették a multik a várost, és benyomultak a belváros peremére is, azóta kihalt a főutca. Ki jön be egy kiló húsért a belvárosba, mikor a bevásárlóközpontokban egy helyen mindent megvehet és ráadásul a parkolás is ingyenes – tette fel a kérdést. Szerinte emiatt a főutca egy roncshalmaz. Sokan osztják a véleményét:a hajdan pezsgő életű főutca ma halott. A bérleti díj kedvezmény nagy lépés - de aligha lesz elég akkor a baj - mondják a kereskedők és a sétálók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!