Miskolc hírei

2011.05.08. 09:58

Finom és teljes értékű, legfőképpen gyors

<p>Miskolc - Az étel elrotyog magának, ő inkább a lányával törlti az időt.</p>

Lévainé Asztalos Erzsébet nyelvtanár a Miskolci Egyetemen. Konyha rovatunkban ritkaságnak számító mondattal kezdi a bemutatkozását: nem vagyok egy konyhatündér. Mindezt meg is okolja: sajnálja a főzéstől az időt, sokkal szívesebben tölti például tündéri kislányával, a most két és fél esztendős Lillával. Mindez persze nem azt jelenti, hogy ne főzne, sütne (mindezt tehetjük többes számba is, hiszen amihez Lili is kedvet érez, azt együtt csinálják), inkább csak azt: a kifejezetten egyszerű, gyorsan elkészíthető ételekre specializálta magát.

Elleste másoktól

– Mielőtt Lilla megszületett, hét közben egyáltalán nem főzőcskéztem. Az egyetemen kifejezetten jól főznek, bőséges a választék, sőt, ha a férjemmel, aki szintén ott dolgozik, sikerült az időt egyeztetni, akkor együtt is tudtunk ebédelni. Ő viszont szeret főzni, s jól is csinálja, így hétvégente ezt a feladatot ő vállalta át. Minthogy ő húsos, a mi húsfogyasztásunk is akkorra tevődik.

Bár újabban Lili szívesen fogyaszt sonkát reggelire a bögre tej mellé, amit újabban kedvelt meg. Gyakorta a barátokkal közösen, amit én is élveztem, de inkább a beszélgetés, együtt levés miatt. Amióta Lili megszületett, én is főzök, de olyasmit, ami vagy nagyon gyorsan elkészül, vagy elrotyog magának, amíg mást csinálok. Nem sok húst eszünk, nem az íze, vagy az elveink miatt, inkább csak amiatt, mert annak az előkészítésével több a gond – magyarázza Erzsébet.

Ízlett nekik

„Repertoárja” kialakításában sokat tanult egy háromgyermekes barátnőjétől, akinél gyakorta vendégeskedett. Aztán ő is kipróbálta.
– Mielőtt a Holdam Udvart megkaptuk, mi, egyesületi tagok, forgó rendszerben hol egyikünknél, hol másikunknál találkoztunk. Eljött az ebédidő, s összeütöttem valamit. Mindenkinek ízlett a főztöm, s jól is laktunk.
Erzsébet nagyon szereti a gabonákat: a kölest, a zabpelyhet, a rizst, ahogy éppen kívánja, hol sósan, hol édesen készíti el. Ha sósan, párolt zöldséggel, ha édesen, mézzel, friss vagy aszalt gyümölccsel, dióval dúsítva. Aztán ott van a kukorica is!

- A puliszkát egyetemista koromban ismertem meg. Csak később derült ki, hogy a nagymamám is készített olykor-olykor, de csak magának, mondván: „Olyan egyszerű étel, eleget ettük a háborúban, a jólétben már ne kelljen puliszkát enni!" pedig milyen finom: hidegen meleg tejjel, melegen hideggel. Vagy például répával, káposztával, vagy csak tejföllel, túróval, sajttal. Erdélyben például nekünk a töltött káposztához kínálták, kenyér helyett.

Az álom is jobb

– Számomra ezek az ételek teljes értékű étkezést biztosítanak, akár reggelire, akár ebédre, akár vacsorára. Különben is: a 2-3 fogást fölöslegesnek tartom, ha leterheljük a gyomrunkat, álmosak vagyunk, esetleg ki sem bírjuk kávé nélkül. Ha pedig lefekvés előtt belakunk, csak forgolódunk, rosszakat álmodunk.

Szalóczi Katalin
[email protected]


Erzsébet receptjei

Vöröslencse főzelék

Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
egy kevés olívaolaj (vagy bármilyen más, lehetőleg hidegen sajtolt olaj)

víz
1 kocka bio leveskocka

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát az olajon fedő alatt megdinszteljük.
Hozzáadjuk a száraz vöröslencsét, és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyival álljon magasabban, mint a lencse, s belemorzsoljuk a leveskockát.
Ízlés szerint sózzuk (A bio leveskocka nem tartalmaz sót), majd kis lángon, fedő alatt puhára főzzük, kb. 20-25 perc alatt.
Miközben a vöröslencse színe is átalakul, sárgaborsófőzelékhez hasonló ízt kapunk.

Tippek:
Ha szükséges, időnként pótolhatjuk a vizet, ha pedig sűríteni szeretnénk, legjobb, ha saját magával tesszük: egy kis adagot szedjünk ki, mixeljünk pépesre, majd öntsük vissza a főzelékhez. A másik lehetőség, hogy félidőben egy félmarék tarhonyát is főzünk bele.
Erzsébet szívesen főz bele krumlpit is, ekkor majorannával ízesíti az ételt, illetve répával, ekkor kakukkfűvel fűszerezi.

A legegyszerűbb káposztás pogácsa

Hozzávalók:
1 fél fej olajban párolt káposzta
4 csésze teljesőrlésű tönköly búzaliszt
só, bors, köménymag
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csésze pirított szezámmag
Ha nem áll össze, akkor szükség szerintlangyos víz 

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kiszaggatjuk, 200 Celsius-fokon megsütjük.

Tipp:
Nem szép, de finom: igen hamar „elkopik”
Készíthetjük párolt hagymával is, ekkor köménymag helyett kaukfűvel ízesítjük.
Erzsébeték akkor sütnek káposztás pogácsát, ha előtte káposztás tésztát készítenek. A párolt káposzta egyik fele elegendő a tésztára, a másik feléből készül a pogi.

Túrós tészta, másképp

Az olajban kiolvasztjuk a pici szalonnakockákat, abban megpirítjuk a tejfölt, elkeverjük benne a túrót, a törött fokhagymát, (sok) oregánóval, sóval, borssal ízesítjük, ez kerül a főtt tésztára.

Lili kedvece: az amaránt

Eszik-e vagy isszák?
Az amaránt mag teljes értékű fehérjét és növényi rostokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag (vas, magnézium, réz és mangán). Lili mindenesetre imádja, ottjártunkkor a vöröslenycse főzelékbe is tett magának egy kanállal.
A wikipédia szerint a mexikói bennszülöttek a mai napig fogyasztják: a kukoricához hasonlóan megpirítják az amaránt magokat és mézzel vagy melasszal keverik; ezt a keveréket alegría-nak nevezik (ami spanyolul „vidámságot” jelent).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!