Miskolc hírei

2011.05.09. 17:17

200 szabálytalanságot találtak - Ügyészséghez fordul az Észak-magyarországi Regionális Vízművek

<p>Miskolc - Kétszáz hiányosságot tárt fel az az átvilágítási jelentés, amelyet az állami tulajdonú Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. tavaly novemberben kinevezett vezetői készíttettek a cég korábbi gazdálkodását vizsgálva - hangzott el egy hétfői sajtótájékoztatón. A társaság ügyészséghez fordul, mert az okozott kár megállapításaik szerint a másfél milliárd forintot is elérheti.</p>

Ritter Géza a cég vezérigazgatója elmondta: megbízatása után azonnal elrendelte, hogy történjen egy átvilágítás, amellyel egyrészt felmérhető a társaság jogi és gazdasági helyzete, másrészt megfogalmazhatóak azok a feladatok, amelyeket az új vezetésnek meg kell oldania. Ritter elmondta: a vizsgálat során feltárt visszaélések nagyságrendje és azok változatos formái mindenkit megdöbbentettek. Hozzátette: a felelősök személyének megállapítása az ügyészség dolga lesz. Ritter Géza kiemelte, hogy azok a munkavállalók, akiket felelősség terhel a történtekért, már nincsenek a társaságnál.

Dr. Szabó Iván, az átvilágítást vezető ügyvéd a 600 oldalt kitevő átvilágítási jelentésben megfogalmazott hiányosságok közül kiemelte: a cég tízmilliókat áldozott a felsővezetők luxusautóira. 2007 és 2010 között nyolc kocsi bérletére összesen: 53.049.504 forintot költött a cég. A 8 járműből 7 járművet később meg is vásárolt a társaság, így a teljes költség több mint 80 millió forintra rúgott.

A jogi szakember azt is elmondta: voltak meghökkentő ügyek is, így például az átvilágítás során fennakadt egy kivitelezési számla, amelyből kiderült, hogy a vállalat húszmillió forintot fordított egy 100 négyzetméteres lázbérci, úgynevezett "műszerjavító műhely" felújítására. Az átvilágítók helyszíni eljárása során kiderült, hogy műhely helyett egy minden kényelemmel felszerelt apartmanról van szó. Még ennél is furcsább volt, amikor felfedezték, hogy Eger belvárosában a Társaság egy 46 négyzetméteres "üzemegységgel" rendelkezik. Mivel a vízszolgáltatás ezt semmilyen szempontból nem indokolta, ezért megvizsgálták az ingatlant, amiről legnagyobb döbbenetükre kiderült, hogy az egy minden kényelemmel berendezett luxuslakás. Az elhangzottak szerint az átvilágítást követően 10-12 nagy jelentőségű ügyet tárnak az ügyészség elé a felelősség megállapítása érdekében. Ezen kívül 9 esetben fognak polgári peres eljárást indítani annak érdekében, hogy a társaságot ért kárt enyhítsék.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!