Miskolc hírei

2011.04.05. 07:22

Tavaly minden tizedik balesetet bringás okozott

<p>Miskolc - A részegen és más szabályokat megszegve kerékpározókra figyelnek.</p>

Hamarosan feleslegessé válhatnak a kocsmák előtt kialakított kerékpártárolók, a rendőrség ugyanis a hétfőn elkezdett, három héten át tartó országos akciója során éppen az ittasan kerékpározókat próbálja jobb belátásra bírni. Az akciósorozattal arra igyekeznek felhívni a kerékpárosok figyelmét, hogy rájuk is vonatkoznak a közlekedési szabályok. Európában egyre többen vesznek részt a közlekedésben bicajjal, itthon pedig az égbetörő benzinárak miatt kényszerülnek sokan az átállása. Azonban nem csak a forgalomban több a biciklis, hanem a balesetekben is megnőtt a szerepük. A tavaly Magyarországon történt 16307 közlekedési baleset több mint egyötödének volt kerékpáros érintettje, melyeknek a felét ők maguk okozták.

A tiltó tábla ellenére is

Az akció első napján elkísértük a rendőröket, akik nem csak a kerékpárosokat, de a segédmotoros kerékpárral közlekedőket is megállították. A tapasztalatok szerint a „kismotorosok” között is akad szabálysértő, bár esetükben az ital ritkábban játszik szerepet. A gépi erő miatt viszont olyan helyeken is felbukkannak, ahol semmi keresnivalójuk, például a tiltó táblával bőven teleaggatott 26-os főúton, ahol rendszerint a nehezebben manőverezhető járműveket, például a buszokat kényszerítik indokolatlan fékezésre. A szemünk láttára leintett kismotorosnak a kötelező felelősségbiztosításával voltak gondok, egy figyelmeztetéssel hazaküldték.

Drága két sör volt...

Hétfőn délelőtt viszonylag kevés kerékpárost lehetett látni, ezek egyike volt a Martin-kertvárosiGulyás István, aki elmesélte: bizony időnként egy-egy pohár bort megiszik, ha kerékpárral teker hazafelé, de mindössze két – általában kihalt, forgalommentes – utcányira lakik a italmérnöki irodától, így nem jelent gondot számára a hazajutás. Legutóbb tavaly ősszel, egy éjszaka állították meg a rendőrök; utánamentek – biztosan látták, amint két sör után lép a kocsmából, majd kerékpárra kap. A kapujától három háznyira igazoltatták, majd pár hét múlva megérkezett a számla is: drága két sör volt, a csekk 24 ezer forintról szólt.

Különbséget tudnak tenni

Sutka Mihály, a Kerékpársport 2000 SE elnöke nem bánja a fokozott ellenőrzést, úgy véli, az éppen a kerékpárosokért történik. Meglátása szerint, a rendőrök különbséget tudnak tenni a sportolók és a kapatosan kerékpározó „Dezső bácsi” között, és nem fogják okkal, ok nélkül igazoltatgatni a sportolóikat. Mint elmondta, a számos kerékpáros körverseny során jó kapcsolat alakult ki a bringások és a versenyeket biztosító, főleg motoros rendőrök között, így nem tart az indokolatlan háborgatástól. Nem mindig kísérik autóval a felkészülésen, edzésen lévő versenyzőket – drága a benzin –, de a kerékpárosok egyszer sem számoltak még be „rossz” rendőrségi tapasztalatokról. A kerékpárversenyzők különben sem ülnek ittasan a nyeregbe, főleg a felkészüléseken, edzéseken van szükségük a józan eszükre.

ÉM-SZP


Célkeresztben a biciklisek

fuggetlen | 2011.04.04 11:19
Miskolc, Budapest - Három hétig tartó akciót indít a rendőrség hétfőtől a kerékpárosok ellenőrzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!