Miskolc hírei

2011.03.28. 20:33

ÉM-fórum Miskolc fenntartható fejlődéséért

<p>Miskolc - Köz- és vagyonbiztonság nélkül nem lesz, aki termeljen – mondták a hozzászólók.</p>

Múlt pénteken délután az Ifjúsági és Szabadidőházban az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány kezdeményezésére az Észak-Magyarország vitafórumot szervezett. A miskolci önkormányzat megbízta az Ökológiai Intézetet, hogy dolgozza ki Miskolc város fenntarthatósági fejlődési stratégiáját. Az elkészült vitaanyagot pénteken az önkormányzattal ismertette dr. Gyulai Iván, az alapítvány igazgatója, majd nagy vonalakban a fórumon is összefoglalta annak tartalmát.

A tanulmányból kiderül, hogy a fenntarthatóság irányába mutató változásokhoz jó önkormányzatra van szükség, ami a tervezés és a döntései meghozatalakor, valamint a támogatási rendszerek kidolgozásakor a fenntarthatósági szempontokat képes a mindenkori napi politikai érdekei elé helyezni. A vitaanyag szerint a helyi gazdaság élénkítése, a szociális igazságosság és a környezeti erőforrások fenntartható használata érdekében – a Soproni Kékfrank mintájára – célszerű lenne bevezetni egy helyi pénzhelyettesítőt, aminek használata révén olcsó, visszatérülő hitelhez juthatnának az etikus, szolidáris gazdaság szereplői. A vitaanyag ennél lényegesebb több pontot tartalmaz és kitér a megvalósítás módszereire, lehetőségeire is.

Helyi fogyasztók, helyi termelők, helyi fizetőeszköz

Gyulai Iván ismertetője után a jelenlévők fogalmazták meg kérdéseiket, igaz többségük szavaiból kiderült, nem ismerik a vitaanyagot, ám igyekeztek hozzátenni ötleteiket az elhangzottakhoz.

Mivel a fenntarthatóság egyik feltétele, hogy a megtermelt árucikkek ne utazzanak kontinensnyi távolságokat, a vitaanyag is külön fejezetet szentel annak, miként lehetne a a kereskedelmi lánc lerövidítésével a helyi fogyasztókat a helyi termelőkkel a helyi fizetőeszköz révén összekötni, több felszólaló is hivatkozott a köz- és vagyonbiztonság kérdésére: amíg ez a kérdés nincs megoldva, a helyi termelők nem termelnek.

Felmerült még, hogyan lehetne olcsón megtermelni a Miskolc és környéke ellátásához szükséges élelmiszereket – a megoldást az Ökológiai Intézet és több hozzászóló is a közösségi termelésben látta, volt olyan felszólaló, aki már működő kertszövetkezetet képviselt, más egy általa megálmodott módon kívánt létrehozni termelő szövetkezetet.

Az önkormányzattól senki sem jelent meg

Az egyik hozzászóló a Mályi határában felszínre hozott termálvíz kertészeti újrahasznosításáról beszélt, de olyan is akadt, aki kétségbe vonta a fejlődés fenntarthatóságát. Egy férfi a Csorba-telepen gazdálkodik, az ottani viszonyokról ejtett néhány szót, míg egy másik hozzászóló a MiKeRingmiskolci kerékpáros körgyűrű – megteremtésében látott ökoturisztikai lehetőséget, mondván: Miskolctapolcát és Lillafüredet a Bükkön át kerékpárúttal kell összekötni.

A rendezvényen az önkormányzattól senki sem jelent meg – ezt többen is fájlalták –, ám ott volt Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai, Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. és a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója, aki elmondta, az önkormányzatnál is vannak már „másképp gondolkodók”, ennek eredményeként kérték fel az Ökológiai Intézetet a vitaanyag elkészítésére. Hozzátette: számos jó ötlet hangzott el – az anyag is sok ilyet tartalmaz –, amit érdemes és meg is kell valósítani, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy lássanak hozzá.

F. Nagy Zsuzsanna, az alapítvány munkatársa zárszóként elmondta: a vitaanyag egy keret, amit többek között a fórumon elhangzott jó ötletek töltenek meg tartalommal.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!