Miskolc hírei

2011.03.31. 17:29

Együtt, de azért önállóan...

<p>Miskolc - Májustól egy intézményként működnek tovább a megyei önkormányzati fenntartású kórházak.</p>

A közvetlen beteg-ellátást végző fekvőbeteg osztályok, járóbeteg-szakrendelések és gondozók ugyanazt a feladatot ugyanazon a helyen és változatlan kapacitással látják el, mint jelenleg – erősítette meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a tegnapra összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelynek egyik központi témája a februárban eldöntött kórházintegrációval kapcsolatos szükséges intézkedések elfgoadása. Az integrált intézmény szakmai struktúrájáról szóló előterjesztés elszögezi: „minden orvos, szakdolgozó, egészségügyi kiszolgáló személyzet ugyanott, ugyanazt a feladatot ugyanannyi ágyon, ugyanannyi órában fogja ellátni május 1-jétől.”

Mint megtudtuk, a további intézkedésekről a megyei közgyűlés áprilisi ülésére készít javaslatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, dr Csiba Gábor.
A megyei közgyűlés szocialista frakciója nem vett részt a döntéshoztalban. A képviselőcsoport kivonulása előtt Kormos Dénes frakcióvezető jelezte, hogy előkészítetlennek, számukra elfogadhatatlannak tartják a kórházintegrációval kapcsolatos döntéseket.

Újabb lépés a kórházintegráció felé

A szocialista képviselőcsoport nem várta meg a kórházas napirendi pont tárgyalását. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés már másfél hónappal ezelőtt, február 17-i ülésén döntött arról, hogy a megyei önkormányzat fenntartásában működő négy kórház (a Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház, a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház, a mezőkövesdi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ, valamint az Izsófalvai Pszichiátriai Szakkórház) május 1jétől a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház telephelyeként működik tovább.

A kórházintegrációról szóló előterjesztésben már akkor siettek leszögezni, hogy az intergráció gazdasági célú is, de elsődleges szempont, hogy az egészségügyi szolgáltatás színvonala ne csorbuljon. Az „elméleti” döntést továbbiaknak kell követnie, hiszen május 1-jéig ki kel alakulnia az új kórház szakmai szerkezetének, szervezeti felépítésének. A megyei közgyűlés tegnapi rendkívüli ülésének egyik fontos döntése volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézményi összevonást követő szakmai struktúrájának elfogadása.

A gyógyítók maradnak a helyükön

A februári döntés óta különböző érdekvédelmi szervezetek fejezték ki aggodalmukat a kórházintegráció miatt. A mostani előterjesztésben újra leszögezték, hogy „a közvetlen beteg-ellátást végző fekvőbeteg osztályok, járóbeteg-szakrendelések és gondozók ugyanazt a feladatot ugyanazon a helyen és változatlan kapacitással látják el, mint jelenleg. Minden orvos, szakdolgozó, egészségügyi kiszolgáló személyzet ugyanott, ugyanazt a feladatot ugyanannyi ágyon, ugyanannyi órában fogja ellátni.”

A humánerőforrás optimális felhasználása, valamint a rendelkezésre álló gépek, műszerek hatékony kihasználása érdekében a diagnosztikai feladatokat ellátó (laboratórium, képalkotó diagnosztika, patológia) osztályok a megyei kórházban központi egységként irányítják a telephelyeken működő részlegeket. Az megyei kórház új struktúrájában egységes intézeti gyógyszertár működikmajd, amely a megyei kórház és valamennyi telephely gyógyszerellátását koordinálja. A higiénés és minőségfejlesztési, foglalkozás-egészségügyi- és prevenciós osztály, központi dietetikai szolgálat, pszichológusi szolgálat, pedagógusi csoport valamint központi mozgásterápiás szolgálat, mint egyéb, központi feladatot ellátó szervezeti egység, a megyei kórházban szervezi majd valamennyi telephelyre kiterjedő tevékenységét.

Kivonultak a szocialisták

A megyei közgyűlés szocialista frakciója mindössze három napirdnei pont tárgyalásánal volt jelen az ülésteremben. Kormos Dénes frakcióvezető már az ülés kezdetén jelezte, hogy a megyei közgyűlés megalakulása óta azt tapasztalják, hogy a megye lakosságát érintő fontos kérdésekben előkészítetlen, átgondolatlan, az érintettekkel nem egyeztetett előterjesztések születnek meg, sokszor az utolsó pillanatban. „Így volt ez most is, a megye lakosainak egészségügyi ellátását érintő kórházi összevonásokról szóló előterjesztés tárgyalásakor. Az előterjesztő sem az érintett egészségügyi dolgozókkal, sem az egészségügyi civil szervezetekkel nem egyeztetett, az előterjesztést még az egészségügyi bizottság tagjai is csak pár nappal ezelőtt, a bizottsági ülésen ismerhették meg. Meggyőződésünk: az összevonásról szóló közgyűlési döntés jelentős elbocsátásokat eredményez, s ezzel tovább rontja a megye foglalkoztatási helyzetét, növeli a munkanélküliek számát.”

Túlzott, vagy sem az emelés?

Kormos Dénes az MSZP-frakció nevében a megyei szociális és gyermekvédelmi intézmények térítési díjainak megállapításáról szóló döntéselőtt is nemtetszését fejezte ki, mondván „szociális érzéketlenséget mutat a döntés, mellyel az idősek otthonában ápoltak térítési díját közel 50 százalékkal megemelték. Egyes intézmények esetében például havonta 20-30 ezer forinttal kell majd többet fizetniük az ápoltaknak, vagy hozzátartozóiknak, mint eddig.” Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke szerint pont a mostani döntéssel állt helyre a térítési díjak megállapításával kapcsolatos rend. A tényleges térítési díjakat minden esetben az ellátottak anyagi helyzetéhez viszonyítva állapítják majd meg. A hatástanulmányban epdig bemutatják, hogy voltaképpen kik képesek megfizetni ellátási kötelezettségüket.

Fontos új egészségügyi-ellátások

A megyei közgyűlés döntött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szakellátási kapacitásának bővítéséről is. Mint dr. Csiba Gábor főigazgató, egyszersmind a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke az ülésen kifejtette: ez azért rendkívül fontos, mert komoly szakmai fejlődést tesz lehetővé a megye egészségügyében. A megyében élők számára például ezáltal válik elérhetővé például a vékonybél endoszkópos kapszulával való kíméletes vizsgálatának széleskörű alkalmazása, valamint az úgynevezett lombikbébi program.

ÉM-SZB

 


Kapcsolódó cikkek:

Kórházösszevonás: "menni fog" a téma

3/29/2011 boon.hu |
Miskolc - A március 31-re összehívott megyei közgyűlési ülés napirendjének témái között nem találtuk a kóházi szerkezetátalakítással kapcsolatos napirendi pontot, holott úgy tudtuk, az esemény „rendkívüliségét” alapvetően ez indokolta.

Megyeháza: megmaradnak a kórházi állások

boon | 2011.03.22 06:59
Miskolc - Kórházi szervezeti összevonás mellett döntött a megyei közgyűlés nemrég. A döntés a Szent Ferenc Kórház részéről tiltakozást váltott ki, kedden demonstráció is lesz a megyeháza előtt. A megyeháza közleményben reagált, amiben leszögezi, hogy megmaradnak az állások, kórházi dolgozóból ugyanis éppenséggel hiány van.

Néma demonstráció a Szent Ferencért

eszak | 2011.03.17 19:17
Miskolc - A tervezett kórházösszevonással kapcsolatos problémákat és aggályokat március 17-én sajtótájékoztatón ismertették a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház betegszervezetei és érdekvédelmi képviseletei. Rendhagyó sajtótájékoztató volt ez, mivel a kihangosítás miatt nemcsak az újságírók, hanem az intézményben levő dolgozók, betegek is értesülhettek a fejleményekről.

Hétezer aláírás a kórházösszevonás ellen

eszak | 2011.03.08 17:54
Miskolc - A miniszterelnökhöz fordultak nyílt levelükben kórházuk megmentése érdekében a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház érdekvédelmi és betegszervezetei. Kása Miklós kórházigazgató arról tájékoztatta portálunkat, hogy hétezer aláírás gyűlt össze akciójuknak köszönhetően.

Jó lesz-e az ötből egy?

eszak | 2011.02.23 11:16
Miskolc - Májustól olvad egybe a megyei önkormányzat által működtetett öt egészségügyi intézmény.

Kórházak: ötből lesz egy

eszak | 2011.02.23 10:37
Miskolc - Döntöttek: Májustól négy egészségügyi intézmény olvad bele a megyei kórházba.

Megyei közgyűlés: Zöld út az intézményátszervezésnek

eszak | 2011.02.17 22:30
Miskolc - Elfogadták a megyei költsétgvetést és a megyei intézményrendszer átalakítását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!