Miskolc hírei

2011.03.30. 21:46

Csecsemőbántalmazás: a jelzőrendszer pedig működött

<p>Miskolc - A családgondozó már nem találta otthon a feltehetőleg bántalmazott csecsemőt</p>

Nem mulasztottunk a miskolci csecsemő dolgában – jelentette ki – szemben a korábbi televíziós és online-híradásokkal – a Miskolci Iránytű Szociális Szolgálat Gyermekjóléti Központjának vezetője, Halász Sebastian, aki az Észak-Magyarország kérésére részletesen ismertette az előzményeket.

Alultáplálták

A területileg illetékes védőnő, aki hetente látogatta a családot, észlelte, hogy a tápszert a megbeszélés ellenére sem helyesen készítik el a szülők (egyébként egyetlen) gyermekük számára, akinél emiatt súlycsökkenést tapasztalt. Minthogy a szülők a soron következő, február 21-i tanácsadáson nem jelentek meg vele a testsúlyellenőrzésen, a védőnő másnap megírta jelentését, amely 2011. február 24-én érkezett meg a Gyermekjóléti Központhoz arról, hogy feltételezhető a családon belüli bántalmazás. A családgondozó még aznap felkereste a családot, ám a gyermeket már nem találták otthon. Ugyanezen a napon felhívták a Gyermekegészségügyi Központot (GYEK), ahol a gyermek kezelőorvosa elmondta, hogy a gyermeket 22-én a szülei vitték be a kórházba, ahol ott is tartották. (Arról is tájékoztatták őket, hogy a csecsemő korábban feküdt már a GYEK-ben, a töréstől független betegséggel.)

Írásban visszajelezték

Minthogy a kórházban is felvetődött a csecsemő családon belüli bántalmazásának gyanúja, erről az intézmény értesítette a rendőrséget és az illetékes gyermekjóléti központot. Ezt a jelzést a gyermekjóléti központ március 7-én kapta kézhez. Két nappal később a kórházi védőnő azt jelezte, hogy a csecsemőt a rendőrség március 7-vel ideiglenes határozattal elhelyezte a Nagybarcai Csecsemőotthonban.

– A védőnő tehát az elhanyagolásos bántalmazás jeleit tapasztalva gyanúját haladéktalanul megosztotta velünk, mi késedelem nélkül megbizonyosodtunk arról, hogy a csecsemő feltételezett közvetlen veszélyhelyzete megszűnt. A kórház pedig tette a dolgát: minthogy bennük is felmerült a bántalmazás gyanúja, értesítették a rendőrséget. A szakértői vélemény megszületéséig (az eljárás jelenlegi fázisában erre várnak a rendőrök - a szerk.) a gyermek biztos helyen van - mondta Halász Sebastian.

Szalóczi Katalin


Összekeverhették

Tévesen került hát gyanúba az Iránytű Szociális Szolgálat, illetve annak gyermekjóléti központja. A szolgálat vezetője, Horváth Zoltán kérte, tisztázzuk: nem volt alapja az őket rossz hírbe keverő riportoknak. (Ez részben abból adódhatott, hogy az ominózus eset helyett a kórház részéről nyilatkozó főorvos is egy korábbit ismertetett, az újabb ügyről nem volt információja.)


Hogyan tovább, általában

Évek óta szorosan záródó jól működő jelzőrendszer biztosítja azt, hogy a gyermek érdekében a szükséges ellátás, és az alkalmas intékedés megtörténjék – mondta el lapunknak dr. Sáfrányné dr. Vörösváry Ildikó, a miskolci gyámügyi osztály vezetője. – A jelzést követően a gyámhatóság a bántalmazás esetén kéri a rendőrsági nyomozás eredményét, és ennek függvényében dönt a gyermek további elhelyezéséről. A leggyakrabban előforduló szituáció, hogy vagy a rendőrség ideiglenes hatállyal elhelyezi a gyermeket - csecsemő esetén a B.-A.-Z. Megyei Gyermekvédelmi Körzet nagybarcai befogadó csoportjánál -, vagy a jegyzői gyámhatóság a Miskolci Gyermekvédelmi Körzet keretén belül működő nevelőszülő hálózat által javasolt ideiglenes elhelyezésre kijelölt nevelőszülőnél. Az ideiglenes elhelyezés időtartama alatt pedig folyik a bizonytási eljárás, hogy a történtek pontos felderítése után tudjon - akkor már - a gyámhivatal dönteni a gyermek hazaadásáról, vagy olyan intézkedésről, ami valamilyen formában érint a szülői felügyeletet pl. családbafogadás, gyámság, átmeneti nevelélés.


Csecsemőbántalmazások - Ami kiderül: a jéghegy csúcsa

eszak | 2011.03.30 10:56
Miskolc - Több, csecsemőbántalmazással kapcsolatos cikk is jelent meg a portálunkon a napokban. Egy folyamatban lévő rendőrségi ügy kapcsánrtunk egy többszörös csonttöréssel kórházba szállított, másfél hónapos csecsemőről.

Csecsemő, többszörös törött végtagokkal

eszak | 2011.03.29 16:44
Miskolc - Nem bántalmazták, betegsége miatt törtek a karonülő csontjai.

Ki képes egy csecsemőt bántani?

eszak | 2011.03.25 21:32
Miskolc - A többszörös és különböző keletkezési idejű sérülések felvetik a bántalmazás lehetősét.

Másfél hónapos bébi, összetört csontokkal

eszak | 2011.03.25 21:31
Miskolc - A csecsemőbántalmazás gyakoribb, mint gondolnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!