Miskolc hírei

2011.03.25. 09:46

Bónuszpontról, Sionról, Diósgyőrről

<p>ÉM-Interjú a diósgyőri nevelésű Vanczák Vilmossal, a magyar labdarúgó-válogatott védőjével, a svájci FC Sion légiósával. Ha bizalmat kap, akkor 53. alkalommal ötlheti magára a címeres mezt Vanczák Vilmos.</p>

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezője során Magyarország válogatottja az E-csoportban az ötödik és a hatodik meccsét egyaránt Hollandia ellen játssza. Előbb pályaválasztóként, pénteken 20.30-tól Budapesten, a Puskás Ferenc stadionban, majd kedden ugyancsak 20.30-tól már Amszterdamban mérkőzik meg egymással a két együttes. A párharcok előtt a diósgyőri nevelésű, jelenleg a svájci bajnokságban szereplő FC Sion védőjét, Vanczák Vilmost kérdeztük.

ÉM: Árulja el, legyen szíves, milyen csatornákon szerzi be az Önnel kapcsolatos információkat Sionból Egervári Sándor, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya mielőtt postázná a meghívót a kerettagságról?
Vanczák Vilmos: - Vele és segítőivel is kapcsolatban vagyok, gyakran beszélünk, és amikor ideje engedi a kapitánynak, akkor eljön és megnéz játék közben. Azt mondta, hogy valószínűleg a tavasz folyamán sort fog keríteni arra, hogy a klubcsapatomban is lásson játszani.

ÉM: Most mit mondott neki, mielőtt csatalakozott a válogatott kerethez, milyen formában van?
Vanczák Vilmos:
 - Köszönöm, jól érzem magam, szerintem nem megy rosszul a játék, ezt valamelyest alátámasztja, hogy az FC Sionnál elégedettek velem, ha nem így lenne, aligha írhattam volna alá a közelmúltban egy újabb három évre szóló szerződést a klubhoz.

ÉM: Úgy tűnik, hogy nemzetközi kupaszereplésre hajt a klubcsapata.
Vanczák Vilmos: -
 Az Eb-selejtezők miatti szünetet követően a bajnokságban a Young Boys csapatát fogadjuk odahaza, és ha sikerül nyernünk – és miért ne sikerülne –, akkor a harmadik vagy a negyedik helyre jövünk fel a tabellán, és ezek a pozíciók Európa Liga indulást érnek. De  azért van más lehetőség a nemzetközi színtérre kijutásra, a kupában már az elődöntőben vagyunk, a másodosztályú Bienne ellen kell kivívnunk a fináléba kerülést az egyetlen meccsen, Sionban. Szóval elérhetőnek tűnik a döntő, ahová a másik ágról az FC Zürcih juthat, akik jelenleg az ugyancsak Európa Ligát érő második helyen állnak a bajnokságban. Vagyis már egy kupa második hely is nemzetközi porondot érhet, de azt hiszem fölösleges ennyire előre szaladni, mert ez a döntő csak május végén lesz.    

ÉM: Igaza van, maradjunk csak a jelennél: mit gondol játéklehetőséghez fog jutni?
Vanczák Vilmos: -
 Nagyon remélem, szeretnék  játszani.

ÉM: Melyik poszton?
Vanczák Vilmos: -
Belső védőként vagy jobb oldali bekként jöhetek szóba.

ÉM: Kikkel kell megküzdenie a csapatba kerülésért, és min múlhat ennek a sikere?
Vanczák Vilmos: -
 Lipták Zoltán szintén belső védőként jöhet szóba,  Lázár Pál pedig jobb oldaliként. De én nem a megküzdeni szót használnám, hiszen nagyon jóban vagyok velük. A kapitány fogja eldönteni, a saját és az ellenfél taktikájától függően, hogy kinek szavaz bizalmat.

ÉM: Várhatóan a védelemnek lesz dolga rendesen, Király kapus mellett, pontosabban előtte a védők nem igazán fognak unatkozni.
Vanczák Vilmos: -
 Az biztos, hogy a nagy hangsúlyt kell fektetni a zárt védekezésre, ami nem jelenti azt, hogy a támadásokról le kellene mondanunk. De az biztos, hogy óvatosnak kell lennünk, mert a világbajnoki második helyezettel fogunk játszani, kétszer egymás után.

ÉM: Ilyenkor a meccs előtt előkerülnek az ellenfél nevei, hogy kikkel találhatja magát szemben?
Vanczák Vilmos: -
 Természetesen, nem volt olyan nap az elmúlt egy hétben, hogy ne jutott volna eszembe. Készülök, készülünk is rájuk, igyekszünk minél több információt beszerezni róluk, több videót is láttunk, olyanokat, amelyeket hivatalból meg kellett nézni, és olyanokat is, amelyeket az internetről töltöttünk le.

ÉM: Azt hiszem kár lenne szépíteni: bár előkelő helyen áll, második a csoportjában a magyar labdarúgó válogatott, aligha fog helyet  cserélni a két meccs után az élen álló hollandokkal…
Vanczák Vilmos: -
 Úgy vélem, hogy a magyar labdarúgó válogatottnak a csoportmásodik hely elérésére lehet igazából esélye, ehhez pedig az eddigi eredmények alapján a svédeket kellene megelőzni. Vagyis őket kellene majd legyőzni szeptemberben. De! A hollandok elleni meccseken lehetőségünk van bónusz pontokat szerezni.  Nyugodtan játszhatunk, és ebből még jó eredmény is kijöhet.

ÉM: Most ki mesél Önnek a válogatott összetartásán egykori klubjáról?
Vanczák Vilmos: -
 Arra gondol, hogy most nincs Köteles Laci, a korábbi szobatársam, és kevesebbet tudok a Diósgyőrről? Valószínűleg így van, de azért képben vagyok. Követem a híreket, a történéseket, mondhatni naprakész vagyok.

ÉM: Mit játszott legutóbb a DVTK?
Vanczák Vilmos:
- Ezt komolyan kérdezi? Az Újpest tartalékcsapatát verte NB II-es bajnokin, 3-1-re. Tényleg követem, ezt nem udvariasságból mondom. Nekem a Diósgyőr elég sokat jelent, Miskolcon élnek a szüleim, itt kezdtem el futballozni, itt játszottam életem első NB I-es meccsét…

ÉM: 16 évesen…
Vanczák Vilmos: -
 Egy hónap híján 17 éves voltam. Sajnálom, hogy akkor, amikor bemutatkoztam, 2000 tavaszát követően olyan mélyre került a klub, mert én gyerekként arról ábrándoztam, hogy a Diósgyőr játékosaként leszek stabil NB I-es futballista.

ÉM: NB I-es futballista még lehet itt…
Vanczák Vilmos:
- Nagyon jó lenne, sok vágyam teljesült már a fociban, ez még nem, de ez is közéjük tartozik. Azonban a helyzet az, hogy néhány évig még Sionhoz köt a szerződésem. De komolyan mondom: nagyon örülnék, ha sikerülne keretbe foglalni a pályafutásomat, és ott fejezhetném be a focit, ahol elkezdtem, ha egyszer én is együtt ünnepelhetnék egy győzelmet a közönséggel a Diósgyőr labdarúgójaként.

- Berecz Csaba -


Megérkezett a holland válogatott Budapestre

fuggetlen | 2011.03.24 18:45
Megérkezett Magyarországra a világbajnoki ezüstérmes holland labdarúgó-válogatott.

Mennyi esélye van a magyaroknak Hollandia ellen?

mon | 2011.03.24 15:26
Péntek este Magyarország - Hollandia EB-selejtező! Vajon nyer a magyar csapat?

Pénteken magyar-holland a Puskás Ferenc Stadionban

fuggetlen | 2011.03.21 21:41
Folytatódnak a labdarúgó Európa-bajnokság selejtező csoportmérkőzései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!