Miskolc hírei

2011.02.22. 15:53

Tizenkét tonna cukor a mocsárciprusok konzerválására

<p>Miskolc - 12 tonna, étkezésre nem alkalmas, lefoglalt cukrot kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság a 2007-ben talált mocsárciprusok konzerválásához - közölte Tóth Annamária az intézmény szóvivője. Az adományozó a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.</p>

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság konzerváló csarnokában 2 tartályban őrzik, és konzerválják a bükkábrányi ősfákat addig, amíg a Pannon-tenger kiállítási épület nem készül el. Ide kerülnek majd a világon egyedülálló leletek. A Pannon-tenger kiállítási épületre pályázatot nyújtott be az igazgatóság, melyet sikeresen elnyert, így az építkezés már tart az igazgatóság Görgey úti épülete előtti területen, és a tervek szerint 2012. március 15-én az új létesítmény már megnyitja kapuit a látogatók előtt. A 2007-ben talált ősfákat a szakembereknek addig viszont olyan állapotba kell hozni, hogy az épület elkészüléséig kiállíthatóak legyenek és még sokáig megmaradjanak. A múzeum munkatársai a fák megtalálása után több módszert is megvizsgáltak a fák konzerválásához, és a legeredményesebbnek a cukros oldatban való tárolás bizonyult.

Tóth Annamária hozzátette: a mocsárciprusok megtalálása után hihetetlen összefogás mutatkozott, hiszen szinte kilónként hordták össze az emberek a cukrot a fák megőrzése érdekében. A Vám és Pénzügyőrség már akkor is segítette a múzeum munkáját és ezúttal is segítő kezet nyújtottak. A Nemzeti Adó és Vámhivatal szegedi raktárából 12 tonna, étkezésre nem alkalmas, lefoglalt cukrot adtak át megsemmisítésre a Herman Ottó Múzeumnak, amelyet az ősfák konzerválására használnak a múzeum szakemberei.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!