Miskolc hírei

2011.02.28. 18:57

Fidesz: "Ez a rend költségvetése"

<p>Miskolc - Hét milliárddal kevesebből kell gazdálkodnia Miskolcnak az idén, mint tavaly. Ebből következik – és a költségvetési tervezetből is kiolvasható –, hogy jelentős megszorítások várhatók. Mint arról már beszámoltunk: tavaly 49 milliárd forintból gazdálkodott a város, az idén viszont 41,8 milliárdot irányoztak elő.</p>

A csökkentések érintik majd – többek között – a városüzemeltetést, a Miskolc Városi Közlekedési Vállalat (MVK) működési költségeit, a beruházásokat, a rendszeres szociális segélyezést. A tervezetet márciusban tárgyalja majd a városi testület. A frakcióvezetőket azonban már most arról kérdeztük, mi a véleményük a költségvetési javaslatról.

Ahogy Magyarország idei költségvetését a talpra állás költségvetésének nevezték, ugyanígy Miskolc 2011. évi költségvetése kapcsán is a talpra állás a legfontosabb gondolat – kezdte dr. Kiss János, a Fidesz frakcióvezetője. A várost az elmúlt 8 év átgondolatlan szocialista gazdaságpolitikája kiütötte – folytatta –, és egy kiütött városnak talpra állni sem könnyű. „Nem önmagában az a baj, hogy a várost eladósították, hanem az a baj, hogy azok a projektek, amikre a hiteleket elköltötték, nem termelnek a városnak annyi bevételt, amiből a hiteleket törleszteni lehetne” – vélekedett. Hozzátette: sem a Szinva terasz, sem a Hősök tere, sem a Kazinczy utca kövei nem hajtanak hasznot, a szocialisták gyakran szó szerint betonba fektették a város pénzét. Az MSZP gazdaságpolitikájából hiányzott az alkotó gondolat, aminek segítségével olyan fejlesztések jöhettek volna létre, amelyek nem csak viszik a pénzt, hanem a jövőben hozzák is” – vélekedett.

Ameddig Miskolc takarója ér

Miskolc 2011. évi költségvetése egyben a rend költségvetése is – tért ki a tervezetre dr. Kiss János. „Rend alatt az értem, hogy a működési bevételek 2011-ben fedezik a működési kiadásokat, tehát a város alapvetően addig nyújtózkodik, amíg a takarója ér. Ennek érdekében a működési kiadásokat több mint 2 milliárd forinttal kellett csökkenteni, de ez a takarékossági szemlélet a jövő záloga. A város lakói ugyanis a közpénzek takarékos és ésszerű elköltésében érdekeltek, és nem abban, hogy úgy járjon Miskolc, mint 2010-ben, amikor a költségvetés összes hiánya több 10 milliárd forintra rúgott, ami a költségvetési főösszeg 16 százaléka. Miskolc 2011. évi költségvetése stabilizálja a várost, lezárja a szocialistáktól örökölt látványberuházások korát, és megteremti az esélyt arra, hogy 2012-ben meginduljon a felzárkózás időszaka” – mondta.

ÉM-NSZR


Frakcióvélemények

Az októberi választásig az önkormányzat fizetőképes volt, azóta a felvett 4 milliárd forint hitel ellenére folyamatos problémákkal szembesülünk – vélekedett dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője. Folytatta: „Bár Kriza Ákos polgármester hitelmentes gazdálkodást ígért, a költségvetési javaslat szerint további 4 milliárd forint hitelt akar a város nyakába szabadítani. Teszi mindezt úgy, hogy választási ígéreteinek nyomát sem látjuk az anyagban, a legfontosabb célként meghatározott munkahelyteremtés helyett a munkanélküliek számát növeli. A költségvetés elfogadása esetén Miskolc sem biztonságosabb sem élhetőbb nem lesz, ugyanis valamennyi területen csak megszorításokkal találkozhatunk. Egyetlen új fejlesztést sem kívánnak elindítani, ezáltal városunk lemarad a régiós versenyben. A Kriza-csomag az eddig „elért” pénzügyi krízis után válságba taszítja a várost.”

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője azonban úgy véli: mindenki csak abból tud főzni, amije van. „Miskolc új vezetése is sajnos csak abból tud tervezni, amit hagytak neki. És mit hagytak azok a szocialisták, akiket a nyolcévnyi elhibázott gazdaságpolitika után leváltottak a miskolciak? Üres kasszát, kifizetetlen számlákat, kötelezettségeket. Az új városvezetést nyomja és szorítja az adósságszolgálat.” Ezért most fontos cél a megtakarítás – folytatta a frakcióvezető –, a racionalizálás és hogy működjön a város. „A csőd szélén tántorgó Miskolcot meg kell menteni, és meg is fogjuk menteni” – fogalmazott. Hozzátette: nagyon keményen dolgozunk, hogy az elmúlt évek hibás döntéseit, azok következményeit kijavítsuk, de a költségvetés kapcsán már látható, hogy ez nem megy egyik napról a másikra.”

Szegedi Márton, a Jobbik frakcióvezetője így vélekedik a költségvetés tervezetről: „A város „forradalminak” várt költségvetéséből hiányzik a forrásteremtő városgazdálkodás csirája is, pedig ez lehetne az egyetlen kiút a szocialisták által szinte előre kódolt csődhelyzetből. Sajnálattal látjuk, hogy a Fidesz nem is próbál megfelelni azon választási ígéretének, hogy nem fog több hitelt felvenni, a működési célú hitelfelvétel idén 730 millió Ft , ami egyre inkább aláássa a város működőképességét. A fejlesztések beszűkültek, az elmúlt években elkezdettek folytatására koncentrálnak, mindezt újabb 3,2 milliárd hitel felvétele mellett. Sőt eddig felvett hiteleink egy részét is már újabb hitelekből fizetjük vissza. Nagy hiba, hogy a betervezett fejlesztések jövedelmet nem hoznak, de újabb működési kiadásokat gerjesztenek.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Piac ellen és piacért tartottak demonstrációt Miskolcon

fuggetlen | 2011.02.28 16:13
Miskolc - Körülbelül ötven-hatvan piaci árus demonstrált hétfőn Miskolcon a városháza előtt. Az ellen tiltakoztak, hogy az önkormányzat őstermelői piacot hozna létre a jelenlegi Búza téri piac tőszomszédságában. Kedden a polgármester egyeztet a tiltakozókkal.

Búza téri pac - "Őstermelők bőrébe bújt feketetermelők”

eszak | 2011.02.28 13:46
Miskolc - Így vélekednek a Búza téri piac kereskedői azokról, akik az új piacon árulnának.

Győri kapu, Diósgyőr: amilyen már sohasem lesz

boon | 2011.02.28 15:59
Miskolc - A közelmúltban feltettük spéci kameránkat egy robogóra, hogy a lehető legplasztikusabban mutathassuk be azt az útvonalat, amely a Zöld Nyíl "miatt" éppen a mai napig, azaz február 28-ig látható már csak ebben a formájában.

Folytatódik a villamospálya-rekonstrukció Miskolcon

eszak | 2011.02.28 11:25
Miskolc - Március elsejétől szeptemberig villamospótlók közlekednek a Thököly utcától Diósgyőrig.

Nézőpont: Antik avasi lakások

eszak | 2011.02.28 14:41
Most érdemes lakást venni Miskolcon - gondolhatnánk. Az árak mélyponton, szinte féláron juthatunk hozzá ingatlanokhoz. Szántó Rita jegyzete.

Miskolci másfél szobás 2 millióért?

eszak | 2011.02.28 08:26
Miskolc - Mélyrepülésben az ingatlanárak a megyeszékhelyen – erről szólnak a hírek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!