Miskolc hírei

2011.02.28. 13:23

Búza téri pac - "Őstermelők bőrébe bújt feketetermelők”

<p>Miskolc - Így vélekednek a Búza téri piac kereskedői azokról, akik az új piacon árulnának.</p>

„Ne engedjük, hogy az áll őstermelő lobbi csődbe vigye Miskolc város piacát” – ez állt a Búza téri kereskedők egyik transzparensén. A kereskedők ugyanis tüntetést szerveztek az új őstermelői piac ellen, amelyet a város szeretne megnyitni a volt virágpiacon (erről többször is beszámoltunk). A csaknem félszáz árus hétfőn délben a városháza előtt gyülekezett, tervük az volt, hogy petíciójukat átadják dr. Kriza Ákos polgármesternek. A polgármester helyett azonban Pfliegler Péter városüzemeltetésért felelős alpolgármester jelent meg pontban 12 órakor, de ekkor még a tiltakozó nyilatkozat nem volt a piacosoknál. Némi várakozás után a transzparensek és a petíció is megérkezett, valamint egy óriás koszorú, amelyen rózsákból rakták ki a piac szót. Ezzel akarták szimbólizálni, ha megépül az őstermelői piac, a Búza tér meghalt – magyarázta az egyik tüntető.

Pásztor Tamás Búza téri kereskedő is részt vett a demonstráción, az Észak-Magyarországnak elmondta: tíz éve foglalkozik zöldség-, gyümölcsárusítással. Bízott benne, hogy az új Búza téri piac korszerű lesz, de se fűtés, se hűtés nincs benne – panaszkodott. „Az elmúlt három tél alatt már így is rengeteg volt a veszteségünk, most meg a város még egy piacot nyitna mellettünk” – tette hozzá. Ő is azt mondta, amit az Észak-Magyarországban korábban már több kereskedő, attól tartanak, hogy álőstermelők árulnak majd az új területen, azok, akiknek van ugyan őstermelői igazolványuk, de az árut ugyanúgy a nagybanin veszik meg, mint ők. A mamikák – fogalmazott – most is ott vannak a Búza téren, nekik megvan a helyük.

Kinek épül a piac a Búza téren?

A kereskedők petíciójukban is azt kifogásolják, hogy az új területtel nem az őstermelőknek kedvez majd a város, hanem a feketegazdaságnak. Név szerint említenek egy nagytermelőt, aki – szerintük – jó pár évvel ezelőtt óriási földterületet vásárolt meg, és jelenleg is árul a Búza téren. Ahogy petíciójukban megfogalmazták: más virágosok hátamögé bújva van jelen. A kereskedők szerint ez a nagytermelő a környező településeken már vetőmagot osztogat, azt ígérve a kistermelőknek, hogy a számára épülendő új piacon majd eladhatják portékájukat.

A petíció arról is szól, hogy a Búza téri kereskedők addig nem fizetnek bérleti díjat, míg a polgármester írásba nem adja nekik, hogy a városnak nem áll szándékába új piacot nyitni mellettük.

A tiltakozó nyilatkozat kitér arra is, hogy a piachoz tartozó parkolóhelyek számát kormányrendelet határozza meg. Ha elvennék a Kertész Áruház melletti parkolót, azzal rendeletet sértene a város – vélik. Azt sem értik a kereskedők, ha több 10 millió forintja van a városnak egy új piacra, miért nem a jelenlegit fejlesztik.

ÉM-NSZR


A polgármester tárgyal a kereskedőkkel

A kereskedők petícióját Pfliegler Péter alpolgármester vette át. A demonstrálók rajta kérték számon a polgármester piaccal kapcsolatos választási ígéreteit is. Az alpolgármester elmondta nekik: a város csupán 33 százalékban tulajdonosa a Búza térnek, de keresik a megoldást arra, hogy a kereskedők problémáira megoldást találjanak. Elsőként azonban – folyatta – az őstermelők felé tett ígéretét váltja be a város.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy kedden délután 2 órakor Kriza Ákos tárgyal a kereskedők képviselőivel. A polgármester meghallgatja az ő véleményüket is és figyelembe veszi az üggyel kapcsolatban – tette hozzá.


Kapcsolódó cikkek:

Őstermelők, pályázat, Búza téri piac

boon | 2011.02.22 17:27
Miskolc - A miskolci városháza tervei szerint őstermelői piac létesülne a Búza téri új piaccsarnok mögött.

Búza tér: a polgármester egyeztet a kereskedőkkel

eszak | 2011.02.22 14:58
Miskolc - A Búza téri piac kereskedői felháborodtak, hogy a város egy őstermelői piacot akar nyitni mellettük. Egészen pontosan a volt virágpiac területén. A kereskedők szerint ezzel ellehetetleníti őket a város. Míg a városvezetés – mint korábbi cikkünkben elmondták – az őstermelők kérését teljesíti az új piac megnyitásával.

Piacra piacot "húz" a város?

eszak | 2011.02.22 07:44
Miskolc - Nem kell egy újabb piac a Búza téri piac mellé – vallják a kereskedők.

Vigyázat csalók! A város nem gyűjt az új piacra

eszak | 2011.02.21 16:51
Miskolc - A Búza téri piac kereskedőinek szinte egybehangzó véleménye: ne legyen őstermelői piac a Kertész Áruház melletti területen. A városvezetés szerint azonban szükség van erre, sőt azt mondják, maguk az őstermelők kérték őket arra, hogy az egykori virágpiac területén helyet kaphassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!