Miskolc hírei

2011.02.18. 20:12

A porrongyot is a szülők veszik

<p>Miskolc - Van olyan óvoda, ahol már a tisztítószerekre sem futja. A szülők segítségét kérték, ami törvénytelen.</p>

– Gyermekeim óvodája már nem csak a megszokott tisztálkodási szereket (szappan, fogkrém, szalvéta...) kéri a szülőktől, hanem legutóbb az óvoda takarításához és a mosogatásához szükséges szereket is – hívta föl a figyelmünket egy édesanya, aki kérte, nevét ne írjuk meg. – Sőt, újabban a tányérok és poharak vásárlására is a szülőktől várja a pénzt az intézmény, de ugyanúgy mi fizetjük vagy végezzük el nyáron a csoportszobák festését, parkettázását. Azt mondják, a költségvetésből semmire sem futja. Nem a pluszkiadás bántja a szülőket – teszi hozzá az édesanya –, hanem az, hogy ha az óvoda önkormányzati fenntartású, akkor a fenntartó miért nem gondoskodik a szükséges kiadások finanszírozásáról.

Más szülők panaszaiból tudjuk, hogy az iskolák, óvodák erdei iskolát, korcsolya- és úszásoktatást szerveznek a szülők kontójára, középiskolákban pedig nem ritka a külföldi tanulmányi kirándulás sem, 100 ezer forint plusz költőpénzért.

Tiltja a törvény

Akinek gyermeke van, nem lepődik meg a fenti sorokon, bár azt kevesen tudják, hogy mindezt tiltja a közoktatási törvény. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete már több éve küzd azért, hogy az intézmények ne szedhessenek a szülőktől pénzt, tudtuk meg Simonné Toldi Ágnestől, az egyesület munkatársától. A törvény szerint ugyanis a szülők nem kötelezhetők se tisztaságszerek, se színházbérlet, se korcsolyaoktatás kifizetésére. A jogszabály szerint, ha olyan programra viszi az intézmény a gyerekeket, mely szerepel a pedagógiai programjában, akkor azt nem a szülőnek, hanem az iskolának vagy óvodának kell állnia. Ha pedig nem szerepel a programban, csak a szülő beleegyezésével lehet rá pénzt szedni. Az elnök tudomása szerint Miskolcon ezt úgy oldották meg, hogy minden intézménynek ki kellett vennie a pedagógiai programjából a kirándulást vagy az erdei iskolát. Ettől függetlenül azonban, ha az iskola hétköznap viszi kirándulni vagy erdei iskolába a gyerekeket, ugyanúgy neki kell finanszíroznia a költségeket, hangsúlyozta Simonné Toldi Ágnes.

Nem adják vissza

– Egyébként is, az intézményeknek minden fillérről nyugtát kellene adniuk, ez pedig szinte soha nem történik meg, ha a szülők pénzéről van szó – tette hozzá.

Az elnök tapasztalatai szerint az is gyakran előfordul, hogy az iskolák beszedik a pénzt az erdei iskolára, majd közben az intézmény pályázaton is nyer forrást a programra. A szülők pénzét azonban már nem fizetik vissza, hanem szabadon felhasználják valami másra.

ÉM-HE


Nincs miből

A Selyemréti Óvoda vezetőjét elfoglaltsága miatt pénteken nem tudtuk elérni, de néhány tagóvoda vezetőjével beszélgetve kiderült: az intézményeknek valóban olyan kevés a pénzük, hogy a közüzemi számlák kifizetésén túl szinte semmire sem futja. Játékokat például a szintén a szülők által támogatott alapítványi pénzből tudnak venni, és valóban előfordul, hogy a tányérok, poharak pótlására is a szülőket kell megkérniük. Nagyobb épület-felúújításról vagy egy-egy háztartási gép cseréjéről pedig álmodni sem mernek.

 

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!