Miskolc hírei

2011.01.15. 19:07

Mulasztásban a Jógazda vezetői

<p>Hátráltatják a nem nyilatkozó vezetők a Jógazda betéteseinek kártalanítását.</p>

A Jógazda betétesek OBAkártalanítási folyamatának lényeges része az úgynevezett tiltott személyek megállapítása, akiknek a törvény nem engedi meg a betétbiztosítási védettséget, azaz az ő betétjeik után nem jár OBA kifizetés – jelezte az Észak-Magyarországnak Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap kommunikációs vezetője. Hozzátette: az érintetteket a hitelintézeti törvény 100. §-a konkrétan megnevezi: ők a hitelintézet vezetői, a könyvvizsgáló, a legalább 5 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező személyek, valamint a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozók. Nem jár OBA védettség ezen személyek befolyásoló részesedésével működő vállalkozások betéteire sem.

Példátlan eset

A 10 érintett emberből eddig csupán 4 nyilatkozott a velük egy háztartásban élőkről, azonban az érintettek egyike sem nyilatkozott az esetleges befolyásoló részesedésükkel működő cégekről. Nem járt jó példával elöl a takarékpénztár ügyvezető igazgatója, Bánszkyné Szepesi Éva, Lábas József könyvvizsgáló és további négy, az OBA által ismert tulajdonos sem – derül ki a tájékoztatásból.
„Példátlan eset, hogy a kártalanítás megkezdése után két héttel az érintettek még nem tettek eleget kötelezettségüknek. A felügyeleti biztosok hétfőn ismételten megkísérlik az érintett személyek megnyilatkoztatását, az OBA munkatársai ugyanis azon dolgoznak, hogy a vezető állású személyek mulasztása miatt ne szenvedjen késlekedést többezer betétes kártalanítása.” – hangsúlyozta Tóth István. Hozzátette: abban az esetben, ha később kiderül, hogy olyan is kapott kártalanítást, akinek ez a törvény szerint nem járna, az OBA a betétesek érdekeit szem előtt tartva akár jogi úton is érvényt fog szerezni a törvénynek a jogosulatlan kártalanítás visszaszerzéséért.

- Észak Magyarország -


Január végéig kártalanítják a Jógazda ügyfeleit

1/5/2011 boon.hu | Postai úton, OBA-betétbiztosítási kártyán vagy átutalással kártalanítja a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár ügyfeleit az Országos Betétbiztosítása Alap - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András, az alap ügyvezető igazgatója.


Felszámolás van, pénz nincs

1/4/2011 boon.hu | Gönc, Hidasnémeti, Encs - Az abaúji települések nem jutnak a pénzükhöz a Jógazda ellen indult eljárás miatt.


Felszámolják a Jógazdát

1/4/2011 boon.hu | Encs, Gönc, Tiszaújváros - Felszámolják a Jógazda Szövetkezeti takarékpénztárat, a betéteseket az OBA kártalanítja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!