Miskolc hírei

2010.12.09. 09:29

Élhető Miskolcért

<p>Miskolc - Új városi vezetőket mutatott be a Kriza Ákos polgármestere.</p>

Rostás László lett Miskolcúj főépítésze, Lengyel Katalint nevezték ki a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetővé, és dr. Tóth László látja el a Misek Kft. ügyvezető igazgatói feladatait – jelentette be szerdán délelőtt dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

Az új vezetők bemutatása után dr. Tóth László számolt be arról a munkáról, amit az elmúlt hónapban a Misek Kft. konszolidálása érdekében végzett. Elmondta: felmérték a céget, ellenőrizték a szerződésállományt, és azt találták, hogy a Misek Kft. adóssága másfél milliárd forint körül van, ebből lejárt követelés körülbelül 1,5 milliárd forint. A kórházak plusz finanszírozásából 516 millió forintot kap a Misek Kft., ebből rendezni tudja legégetőbb adósságait, s sikerült egyességre jutni a cég ellen felszámolást kezdeményező beszállítókkal is, így a céget már nem fenyegeti közvetlen veszély.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. új ügyvezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy zajlik a folyamatban lévő beruházások felmérése. Lengyel Katalin az eddigi városfejlesztési elképzeléseket koncepciótlannak nevezte, példaként említette a déli tehermentesítőt és a Szinván átívelő négy új hidat. Az ügyvezető elmondta még: a futó beruházásokat nem tudják és nem akarják leállítani, azt azonban szeretnék elérni, hogy a város fejlesztése ne a benne élők akarata ellenére történjen.

Haza, Miskolcra

Rostás László főépítész élhető Miskolcot szeretne, a város fejlesztését egységes koncepció alapján kívánja megoldani, és a „föld alatti” problémák – csatornarendszer és egyéb közművek ésszerűsítése – felszámolását is feladatának tekinti. Miskolcértékeit újra kell teremteni, amihez első lépésként jól jöhet a „Tiszta udvar, rendes ház” mozgalom újraélesztése. Rostás László elmondta még: tisztában van vele, hogy a megkezdett beruházások bizonyos mértékig kényszerpályát határoznak meg számára, de az a célja, hogy Miskolc olyan város benyomását keltse, aminek van jövője.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) második ütemének megvalósítása céljából nyolc közbeszerzési eljárást írtak ki korábban, négy tervezési szerződést már megkötöttek. Újságírói kérdésre válaszolva Lengyel Katalin elmondta: ezeket a terveket átvizsgálják, és ha egyetértenek annak célkitűzéseivel, és a lakosság is támogatja a beruházásokat, megvalósítják. Rostás László megítélése szerint is szüksége van Miskolcnak egy főtérre, ám annak megjelenésében egységesnek kell lennie, funkciójában pedig a városlakókat kell szolgálnia – éppen ezért előreláthatólag nem az eredeti elképzelések alapján alakul át a Szent István tér. Hogy mikorra valósulhat meg ez a beruházás, még nem tudni.

A Zöld Nyíl projekttel kapcsolatban Kriza Ákos kifejtette, keresik a lehetőség annak, hogy a tervezett pályabővítés a lakosság érdekeit szolgálja, és ne csak a közlekedési vállalat koncepcióját vegye alapul, de a villamospálya pontos útvonaláról még egyeztetések folynak.

ÉM-SZP


Rostás László, Miskolc főépítése
1957-ben született, nős, két gyermek édesapja. A BME Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, munkásságát mát több díjjal is elismerték.

Lengyel Katalin, Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője
Terület- és településfejlesztési menedzser, projektfinanszírozást oktat a Miskolci Egyetemen.

Dr. Tóth László, a MISEK Kft. ügyvezető igazgatója
A SOTE-n végzett 1986-ban, három szakvizsgája van, szakközgazdász, szakokleveles szakorvos. Nős, két gyermek édesapja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!