Miskolc hírei

2010.11.24. 10:52

A.M.D.: Miskolcon a punk-hardcore legenda

<p>Közel két évtizednyi kihagyás után pénteken este újra Miskolcon koncertezik a rendszerváltás legendás punk-hardcore zenekara az A.M.D. (Anti Militari Demonstration).</p>

A 90-es évek elején meghatározó fellépő zenekara volt a Gárdonyi Géza Művelődési- és Molnár Béla Ifi házaknak. Ezek a koncertek sokszor a korábban megalakult Leukémia társaságában zajlottak, természetesen nem elfelejtve a helyi (azóta már nem működő) erőket sem mint a U-Air, Gallina Negra, II. Ukrán Front, Subconscious zenekarok társaságát sem. Most, hogy újra találkozhatunk velük a Tango Underground (Eger), Beholder (Debrecen), Hold On Through All (Miskolc) társaságában 2010. november 26-án 20 órától a "Keleti Blokád” elnevezésű koncert sorozat keretében megtudhatjuk milyen zenei és tag változásokon esett át a zenekar ennyi idő távlatában.

Irány Európa!

A zenekart annak idején Sotár és Kiskovács alapította 1987-ben, akkor ideiglenesen csatlakozott hozzájuk Füleki Sanyi és Cséb (Leukémia). Az első fellépésük valamivel hamarabb volt 1988-ban, mint demójuk megjelenése. Itt muszáj megjegyezni első demójuk zenei anyagát, amely abban (és ma is!) az időben egyedülálló volt az országban a d-beat zenei irányzata miatt, hiszen ilyen nagy nevű zenekarokat idézett mint a Discharge, The Varukers, Totalitar, Avskum, Disfear és még számos nem kisebb nevű skandináv legendát. 1990-ig tag vándorlás volt jellemző a bandára , míg véglegesen kialakult a felállás.  Ekkora már a zenekar országos elismertségnek örvendett és egyre nőtt  népszerűségük (Svájc, Németország, Franciaország, Belgium, Szlovénia). 1991-ben megjelent az egyetlen bakelit (LP)  lemezük „A háború borzalmai sőt még rosszabb” címmel.

Újra színpadon

1993 novemberében Sotár kiválásával a zenekar megszűnt, amit sajnálatos halála követett 1994-ben. 1994 végén újra összeült a zenekar és arra az elhatározásra jutott, hogy új énekessel (Cséb-aki 88-ban basszusgitáron játszott) újra indítja a csapatot. 1995-ben a „Túlélők” című CD megjelenésével mutatkozott be újra a színpadon. Ez a felállás 1996 végéig tartott. 1997-től 2000-ig néhány koncert volt, más-más felállással. 1999-2008 között Kiskovács az Aurórában folytatta. 2005-ben újra találkozott a csapat és eldöntötték, hogy újra színpadra lépnek. Először még Cséb volt az énekesi poszton, de hangszál problémák miatt nem tudta vállalni, helyette Csiszi (ex-Kevés) lett az énekes, valamint gitáron Fidó szállt be. Így lett a Kiskovács, Sík, Lörke, Fidó, Csiszi jelenlegi felállású AMD.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!