Friss hírek

2009.08.25. 13:31

Mérföldkõ a fõvárosi szennyvíztisztításban

<p>Végéhez közeledik az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep bõvítése és korszerûsítése. A legfontosabb építési munkálatok már befejezõdtek, az egyéves próbaüzem pedig 2010 februárjában kezdõdik. Demszky Gábor fõpolgármester a keddi, helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a fejlesztés 5 milliárd forintba kerül, amelyet a Globális Környezetvédelmi Alap programjában a Világbank finanszíroz.</p>

Az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepet 1986-ban kezdték építeni, akkor 140 ezer köbméter szennyvizet kezeltek itt. Demszky Gábor fõpolgármester elmondta: a kapacitásbõvítés után 200 ezer köbmétert tudnak feldolgozni. A projektben egy csatorna-iszap fogadó állomást is építenek, és egy 12 ezer köbméteres záportárolót is kialakítanak. Palkó György, a Fõvárosi Csatornázási Mûvek Zrt. vezérigazgatója arról beszélt: a telepen még jobb hatásfokkal mûködõ, európai viszonylatban is színvonalas beruházás épül.

A fejlesztést a Globális Környezetvédelmi Alap támogatja, ugyanis a szennyvízbõl a nitrogént és a foszfort is eltávolítják, ami javítja az ökológiai egyensúlyt. A fõpolgármester azt mondta: ezzel tisztább víz kerül a Duna alsó szakaszaihoz, a Duna-Dráva Nemzeti Park árterületére és a Fekete-tengerhez is.

A városvezetõ arról is beszámolt: a szennyvíztisztító telepen biogázt is elõállítanak, amelynek elégetésébõl a teljes telepet ellátják árammal. Idén még két újabb kiserõmûvet telepítenek erre a célra, amely egy év alatt 10 ezer lakás villamosenergia-felhasználásához elég áramot tud fejleszteni - tette hozzá Demszky Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!