Időkapszulában a történelmük Mezőnagymihályon

Ilku Imre a könyvbemutatón
Ilku Imre a könyvbemutatón - © Fotó: Tóth Balázs
Mezőnagymihály – Könyv jelent meg Mezőnagymihály történelméről.

Ilku Imre Időkapszula című kötetének bemutatóját nagy érdeklődés övezte. Némethné Kovács Andrea polgármester köszöntőjében elmondta, kutatás, módszeresség, precizitás, tehetség és idő is kellett a könyv elkészítéséhez, ez mind jellemzi a szerzőt.

A könyv írását megelőző kutatómunka egy éve kezdődött.” Ilku Imre

Képet adni

A könyv kiváló nosztalgiázásra, a jövő számára pedig kincset jelent majd. A szerző 1988-ban került Mezőnagymihályra, otthon érzi magát, tevékenyen dolgozik a községért. Az Időkapszulában igyekszik képet adni a falu történelméről, intézményeiről, lakosairól, kulturális életéről.

Ilku Imre elmondta: az 1990-es évek elején kerültek a kezébe Szabó József, majd Csorba László református lelkészek kéziratai a falu történetéről. Ő maga körzeti megbízottként sok emberrel állt kapcsolatban a községben, ezért is bíztak meg benne a történet megírásakor, sok, fiókban őrzött dokumentumot kapott. A könyv írását megelőző kutatómunka egy éve kezdődött. A kötetet helyi összefogással sikerült kiadni, több vállalkozót megkeresve mindenki támogatásáról biztosította, amit ezúton is megköszönt.

Három részből

Az Időkapszula három részből áll, az első rész Ilku Imre gyűjtése, a második pedig a dokumentumokat tartalmazza. A harmadik részben helyi szerzők – Balla József, Szabó Rita, Simon Krisztián és Ilku Imre – versei, prózái olvashatók. A fotók mellett helyi gyermekek rajzai, illetve egy családtagja grafikái is megtalálhatók a könyvben, illusztrációként.

Az egyik támogató, Nagy János szerint nagyszerű munka született, s megtisztelőnek nevezte, hogy segíthetett a kiadásban. Kívánta, hogy bővítse az anyagot.

TBMezőkövesd.
BOON.HU


hirdetés