Mezőkövesd hírei

2018.01.16. 13:14

A következő karácsonyra bővül a matyó betlehem

Mezőkövesd - Az életkép olyan, mint egy festmény, az elrendezése centrális ­perspektíva szerinti.

Mezőkövesd - Az életkép olyan, mint egy festmény, az elrendezése centrális ­perspektíva szerinti.

Mezőkövesden a Jézus Szíve templomban az elmúlt karácsonyra készült el az egyedi matyó betlehem, s februárig még meg is tekinthető. A kezdeményezésről dr. Fekete Zoltán polgármester elmondta, az egyházközségi képviselő-testület ülésén merült föl, hogy meg kellene újítani a betlehemet, s ­próbáljanak meg matyót ­csinálni. Kicsit bárki tud készíteni, ezért lett nagy méretű, s készültét egészen az utolsó hétig titokban is tartották. A hímzett ruhadarabokat a közfoglalkoztatásban működő „Matyóház” készítette el, míg Köteles István képzőművész dr. Berkes László plébánossal találta ki az épületet és a jelenetet, amely idén év végén bővülni fog.

Közelebb hozza

Dr. Berkes László kifejtette, minden kor önmagához közelebb hozza a nagy titkot, ezért természetes, hogy ­Mezőkövesen legalább matyó ruhában menjenek a jászolhoz a pásztorok. A mai ­gyerekek az istállót sem ismerik, az ő számukra ez újdonság. A jelenet eredetiségében, szépségében közelebb tudja hozni a nagy titkot; Jézus vállalta a szegény sorsot, kivetettséget, de körülveszik, akik szeretik: a természet, az angyalvilág, az emberek.

Köteles István, az életkép megvalósítója elárulta, az életkép olyan, mint egy festmény, az elrendezése centrális perspektíva szerinti. Örült, hogy elvállalta a tervezését és az elkészítését, felelősséggel csinálta, s két és fél hónapig folyamatos munkát jelentett számára. Hozzátette, bízik abban, hogy ő bővítheti majd a jelenetet, vannak elképzelései, például az istálló mögötti háttérre vagy a tevék kifaragására, de egyebekre is.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!