Épül az új Művelődési Ház Mezőcsáton

Épül az új Művelődési Ház Mezőcsáton
© Fotó: Ádám János
Mezőcsát – A gazdaság és a kultúra területén is a járás kiemelkedő települése.

2014 óta a pályázati lehetőségeknek és Tállai András országgyűlési képviselő támogatásának köszönhetően Mezőcsát városa a fejlődés útjára lépett – mondta el Siposné Horváth Anita polgármester. A Belügyminisztérium pályázatainak köszönhetően megújult az egykori Édes-kúria, amely ma már házasságkötőként funkcionál. Az Élelmezési Központ épülete is megfelel már a 21. század követelményeinek mind külsőségeiben, mind berendezését tekintve. Útjaink sorra kaptak új burkolatot, ezzel is könnyebbé téve a városban élő mintegy hatezer ember életét. Megépült a város műfüves labdarúgópályája is.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

2017-ben több olyan beruházás is megvalósult, amely meghatározó volt a város életében. A Szent István utcában felépült a Kiss József Közösségi Ház és Könyvtárnak a jövőben helyet adó új épülete. A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései című konstrukció keretében 40 millió forint támogatásban részesültünk, amely egy része a könyvtárrész építési munkáira, más része informatikai és egyéb eszközök beszerzésére fordítható.

Ravatalozó és tanuszoda

Az adósságkonszolidációs támogatás keretében új ravatalozó épült a Jókai utcában, a régi helyén urnafal került kialakításra, megújult a temetői utak egy része és egy hangfogó falat is sikerült felépíteni a temető körül.

A város életében mérföldkőnek számít a tanuszoda építése. A 350 millió forintból megvalósuló beruházás a befejezéséhez közeledik. Az év folyamán több projekt is elindításra került, így az Iparterület fejlesztése, a Helyi termékek piacra jutását segítő fejlesztések a Dél-Borsodi térségben és A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát óvoda és bölcsőde fejlesztésével, valamint a Komplex felzárkóztató program megvalósítása Mezőcsát leromlott városrészein program is.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A felsorolt pályázatok által mintegy egy és egynegyed milliárd forint jutott városunk fejlesztésére – fejtette ki a polgármester. Jól látható, hogy a 2014 óta tartó ciklusban Mezőcsát fejlődik, épül. Olyan úton jár, amely predesztinálja arra, hogy ne csak a közigazgatás, hanem a gazdaság és a kultúra területén is a járás, a dél-borsodi térség kiemelkedő települése legyen. Az elmúlt évhez hasonlóan 2018-ban is ennek szellemében folytatjuk munkánkat – összegezte Siposné Horváth Anita.

Nem csak városi szinten

A 2017-es év nem csak városi szinten hozott sikereket, eredményes pályázatokat. Az Óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése pályázatban a Mezőcsáti Kistérség Humánszolgáltató Központ 40 millió forint támogatásban részesült. A „Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Járásban projektben Mezőcsát Kistérség Többcélú Társulása 500 millió forintot fordíthat a térségben élő hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatására. A Helyi foglalkoztatási paktum a Mezőcsát és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulás 16 településén című projektben a társulás részesült 336 millió forint támogatásban.

– ÉM –Mezőcsát.
BOON.HU


hirdetés