Helyi közélet

2008.05.21. 13:10

Fűtőerőmű: Káli, Gyurcsány, Szűcs Erika

<p>Miskolc - Miskolc továbbra sem kapott választ az Erőmű-ügyben – kezdi tájékoztatóját Káli Sándor polgármester, akitől megtudtuk: bírósághoz fordultak, de továbbra is tárgyalnának az MVM új vezérkarával.</p>

Miskolc továbbra sem kapott választ az Erőmű-ügyben – kezdi tájékoztatóját Káli Sándor polgármester, akitől megtudtuk: bírósághoz fordultak, de továbbra is tárgyalnának az MVM új vezérkarával.

A polgármesteri közlemény szerint a Magyar Villamos Művek elmúlt időszakban tanúsított passzív magatartása miatt Miskolc vezetése úgy döntött, hogy nem vár tovább. Így ígéretének megfelelően május 19-én a MIHŐ Kft. választott bírósághoz fordult annak érdekében, hogy Miskolcé lehessen a fűtőerőmű.

Gyurcsány Ferenccel

Ugyanakkor Miskolc kezdeményezi, hogy a miniszterelnök bevonásával az MVM újonnan kinevezett menedzsmentjével kezdődjenek újra a tárgyalások.
Több hónapja húzódik, és azóta is megoldatlan a miskolci erőmű ügye. Mint ismeretes, az állami tulajdonban lévő MVM Zrt., a miskolci erőmű tulajdonosa Miskolc elővásárlási jogát figyelmen kívül hagyva egy magánbefektetőnek kívánja eladni az erőművet – fogalmaz a polgármester. Ennek megakadályozása érdekében a városvezetés kezdeményezésére példaértékű politikai és társadalmi összefogás jött létre.

A leváltottak nem

Káli Sándor hangsúlyozza: a város vezető politikusai pártállásuktól függetlenül minden lehetőséget megragadnak, és mindent elkövetnek azért, hogy a miskolci erőmű a város tulajdonába kerüljön. Az ügy érdekessége, hogy a miniszterelnök is kiállt a város mellett, ennek ellenére az MVM Zrt. leváltott vezetése nem változtatta meg eladási szándékát.

Miskolc vezetése továbbra is keresi annak lehetőségét, hogy az MVM Zrt. új menedzsmentjével peren kívül megállapodhasson, mivel a – városvezetők szerint – értelmetlen pereskedés újabb anyagi terhet ró Miskolcra, ahelyett, hogy az ügyben egy ésszerű és pozitív döntés születne.

Szűcs Erika mondta

A fentiek mellé idézünk a Szűcs Erika miniszterrel készült, az Észak-Magyarországban kedden megjelent interjúból:
ÉM: ... Megveszi a város? Megveheti? Vagy a Magyar Villamos Művek továbbra is ragaszkodik az általa "kijelölt" vevőhöz, az Elmibhez? Per lesz?
Szűcs Erika: Ha eladják, csak Miskolc lehet a vevő.
ÉM: Ez biztos?
Szűcs Erika: Igen. Ugyanakkor hozzáteszem: az Elmib kisebbségi tulajdonosságának volnának előnyei a város számára.
ÉM: Hogyhogy? Csak így kerülhető el a per?
Szűcs Erika: Az első pillanattól azt az álláspontot képviselem, hogy Miskolcnak egyedül túl drága az erőmű. Lehetne a végsőkig harcolni, de nincs értelme 15 milliárd forinttal eladósodni.
ÉM: Egyszóval ezért fog lobbizni?
Szűcs Erika: Így is fogalmazhatunk, de még egyszer kijelentem: az Elmibé nem lehet az erőmű...”

Kapcsolódó cikkek:

  • Nincs egyezség a miskolci erőműről
  • MVM-ügy: Letelt a határidő... És?
  • Miskolc harcol az MVM-mel
  • MVM: Ehhez mit szól a miniszterelnök?
  • Káli Sándor-interjú az MVM ügyről

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában