Helyi közélet

2016.01.17. 16:51

„Ez nem etnikai és nem politikai kérdés...”

Encs, Detek, Miskolc - Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.

Encs, Detek, Miskolc - Állatvédők tüntettek az egy kutyát agyonverő deteki fiatalember háza előtt.

„Mind jobban elvadul az ember, s az állat nézi szelíd félelemmel...” „A gyilkos embert hamarabb utolérjük, mint a sánta kutyát...” Többek között ilyen mondatok voltak olvashatók vasárnap koradélután az előtt a deteki ház előtt, amelyben az a fiú lakik, aki – egy társával – videóra vette és az interneten közzé tette, ahogy egy kiskutyát agyonüt egy baseball-ütővel. Az ügynek etnikai színezetet adott, hogy a fiú cigány származású és politikait, hogy az édesanyja Detek alpolgármestere.

Súlyosabb büntetést!

Vasárnap dél körül már nem lehetett autóval bejutni Detek területére. A település határánál rendőr állította meg az arra haladókat és közölte velük, hogy gyalogosan juthatnak el a tüntetés helyére. A ház előtt az utcán jó félszázas volt a tömeg, a tüntetők transzparensekkel, piros karszalaggal. Igyekeztek fegyelmezetten demonstrálni, hiszen korábban az a hír is járta, hogy ellentüntetést is szerveznek a településre.

A tüntetés főszervezője, Révai Ildikó kérdésünkre határozottan kijelentette, hogy ez nem etnikai hovatartozási kérdése és nem is politikai. „Itt az állatkínzás nagyon súlyos esetével állunk szembe. Az a büntetés amivel elégedettek lennénk, az mindenképpen a letöltendő börtönbüntetés volna.” Hozzátette, hogy a statisztika szerint évente mintegy 200 állatkínzás történik az országban, de a valóságos adat ennek sokszorosa, csak nem derülnek ki az esetek és az elkövetők nem állnak a törvény elé tettükért. A főszervező ugyanerről beszélt a tüntetés résztvevői előtt is. Szavait helyeslés fogadta.

A tüntetés félszázas csapatához csatlakoztak megyénkbeli állatvédők is. Egy emberként álltak ki amellett, hogy az állatkínzást az eddigieknél sokkal szigorúbban kellene büntetni.

Sokan voltak egyszerű falubeli érdeklődők, de az ominózus ház (ahol az állatkínzás egyik elkövetője lakik) udvara is emberekkel volt tele. Az állatkínzással vádolt fiút és édesanyját azonban nem láttuk a ház körül tartózkodók között.

Egyik helybélit – aki nem vállalta névvel a nyilatkozatát – sikerült megszólaltatni, azt mondta, hogy egyetért azzal, hogy az állatkínzókat meg kell büntetni, de azzal nem, hogy ezért egy családot hurcoljanak meg mindenféle indokokkal.

A demonstrálók mintegy egy órát töltöttek a ház előtt transzparensekkel. Ez idő alatt semmiféle attrocitás nem történt. Utána összepakoltak és autókkal, részben egyenként, részben konvojban hazaindultak.

A rendőrség nyomoz

A bűncselekményt egyébként tavaly július 17-én követték el és közérdekű feljelentés nyomán az Encsi Rendőrkapitányság állatkínzás miatt indította el a nyomozást, mindkettejüket ki is hallgatták. Mint megtudtuk, a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van, a rendőség szakértők közreműködését kérte és a vizsgálat eredményére vár, hogy lezárhassa a nyomozást.

Most úgy került újra fókuszpontba az ügy, hogy a kuruc.info honlapon most újra publikált videó nyomán Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő tárta ismét a nyilvánosság elé. Mint közölte, az ok az volt, hogy az egyik (egyébként cigány származású) elkövető édesanyja Detek alpolgármestere. A képviselő követelte a tisztségről való lemondását, amit az asszony nem tett meg.

Szó sem volt ellentüntetésről

Az mno.hu-n megjelent írás szerint a deteki tüntetés hírére Lakatos Attila megyei cigányvajda ellentüntetésre készült ugyanott, ugyanabban az időben. Mint a portál írta: "Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda is azt tervezi, hogy tüntetni fog vasárnap, körülbelül 100-150 fővel tervez megjelenni Deteken, hogy kiálljanak Gulyás Erzsébet (ő az elkövető édesanyja, Detek alpolgármestere – a szerk.) és családja mellet. Lakatos Attila az mno.hu-n úgy fogalmazott, állatszerető emberként ő sem érti, hogy K. István hogy tehetett ilyet, de semmi értelmét nem látja, hogy mindezek kapcsán tönkretegyék őt és meghurcolják a családját."

Vasárnap reggel megkerestük Lakatos Attilát, aki kérdésünkre elmondta, hogy félreértés volt a hír, szó sem volt ellentüntetésről, ők az állatvédők tüntetéséhez akartak csatlakozni. Mint mondta, már tisztázta a félreértést a portál újságírójával. Kijelentette, hogy a bonyodalmak elkerülése végett lemondanak tervükről és nem lesznek ott tömegesen Deteken.


Miskolc, Detek - Lakatos Attila megyei cigányvajda kérdésünkre elmondta: félreértés volt az "ellendemonstráció" híre.

Encs, Detek, Miskolc - A két fiatal ellen állatkínzás miatt folytat büntetőeljárást az Encsi Rendőrkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában