Nagyvilág

2011.04.05. 15:13

1973: A világ első mobiltelefonásása

<p>"Ahogy mentem az utcán mobillal telefonálva a New York-i emberek zavarodottan, tátott szájjal néztek rám. Soha azelőtt nem láttak ilyet".</p>

Április 3-án, 38 éve történt, hogy Martin Cooper, a Motorola akkor 44 éves mérnöke kilépett New Yorkban az utcára, kezében mobiltelefonnal. Ettől a naptól új időszámítás kezdődött. Cooper, akit az első hordozható telefon birtokosának tartanak, s aki a világ első mobilhívását indította azon a bizonyos napon beírta magát a történelembe. A mobiltelefonálás gondolata egyébként 1940-ből való, Cooper pedig 54-ben kezdett el dolgozni a Motorolának.
Az első mobilhívás 38. évfordulója apropójából Martin Cooper felidézte azt a csodálatos pillanatot.


"1973-at írtunk, ugyanabban az évben vonult ki az Egyesült Államok Vietnámból. Esős április 3-a volt, én pedig az akkorra kifejlesztett mobiltelefon egyetlen prototípusával sétáltam New Yorkban. Ahogy mentem az utcán, miközben beszéltem a telefonon, az emberek arcán zavarodottságot láttam amikor észrevették, hogy mit csinálok, sokaknak szó szerint leesett az álla. Ma már ez mindennapos, de az akkori időkben ez megdöbbentő volt. Ne feledjük: 1973-at írunk, akkor nem voltak vezeték nélküli telefonok, nemhogy mobilok."

Na és, hogy kihez intézte a világ első mobilhívását? Nos, nagyon stílusosan dr. Joel S Engel-t hívta fel, a rivális Bell Labs társaság kutatási vezetőjét.
Annak a telefonnak 1 kg 113 gramm volt a súlya , vagyis a régi "tégla telefon". Amikor a Motorola 1983-ban kiadta az első kereskedelmi forgalomban kapható mobilt, az már lényegesebb kisebb volt, de még az is majdnem fél kilót nyomott.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!