Magyarország

2019.03.07. 10:52

Újabb őrület: Sorra tűnnek el a gyerekek otthonról, nem árt figyelni!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az újabb őrület veszélyes, senki ne csatlakozzon! Szakértőink segítenek: mit tehetünk, hogy gyerekünk ne vegyen részt az őrültségben?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az újabb őrület veszélyes, senki ne csatlakozzon! Szakértőink segítenek: mit tehetünk, hogy gyerekünk ne vegyen részt az őrültségben?

Újabb őrület terjed az interneten, adta hírül az egyik tévécsatorna. Az úgynevezett 48 órás kihívás arra buzdítja a fiatalokat, hogy szó nélkül két teljes napra szökjenek el otthonról. A fiatalok ezt pontszámokért vállalják, amikből az az eltűnt gyerek kap a legtöbbet, akivel kapcsolatban a legtöbb megosztást, valamint aggódó üzenetet tesznek közzé a szülei, rokonai és ismerősei. Nyugat-Európában már sorra tűnnek el a kamaszok. Az egyik londoni fiatalt Írországban találták meg 55 óra múlva, a szülei szinte halálra aggódták magukat. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az újabb őrület veszélyes, senki ne csatlakozzon hozzá.

Van egy határ

Szögedi Dalma miskolci iskolapszichológus rávilágított: a kamaszkor sajátja, hogy a gyerek elégedetlen, keresi azokat a pontokat, ahol meg tudja magát méretni. Azonban van egy határ, amin túl a cselekedetek már nem nevezhetők egészséges kamaszkori viselkedésnek.

– Az önpusztító és buta „kihívásoknak” általában azok a fiatalok tesznek eleget, akik érzelmi, fizikai, testi elhanyagolásban élnek, vagy otthoni, iskolai problémákkal küzdenek. Az effajta kihívásokról a szülők otthon mindenképpen beszélgessenek a gyerekeikkel! Bár félő, hogy épp azoknak a fiataloknak a szülei nem ülnek le beszélgetni, akik egyébként sem fordítanak elég energiát csemetéjükre. Ezen a téren azonban az iskolának is van feladata. A pedagógusoknak érdemes a témát felvenniük prevenciós munkájuk közé. Segíthet az iskolapszichológus, a szociális munkatárs, és az osztályfőnök is naprendre veheti a „kihívásokat” osztályfőnöki órán. Ha megismeri a gyerekek véleményét, rögtön megtudja, ki tartja „jó bulinak” a veszélyes feladatokat, ami után jobban figyelhet azokra a gyerekekre, akik minden bizonnyal belevágnának akár az eltűnésbe is.

Más kihívások

Pataki Gyula négy gyermek édesapja, két gyermeke kamaszkorú. Mint fogalmazott, a probléma nyilván összefügg azzal, hogy a gyerekek nem éreznek elég kihívást a mindennapokban. Ezen úgy lehetne segíteni, hogy például a szülők különböző célokat villantanak meg előttük. Bár elcsépelt, hogy a tanulás is nagyszerű kihívás lehet, de ha megmutatunk a gyereknek valamilyen érdekes foglalkozást vagy életpályát, kedvet kaphat ahhoz, hogy ezek eléréséért küzdjön. Ugyanígy a sport is számtalan kihívás elé állíthatja gyerekeket.

– Ehhez természetesen szükség van a szerető, biztonságot nyújtó, otthoni légkörre, mert csak így lehet megértetni a kamaszokkal, hogy nem extrém, veszélyes kihívásokkal kell megküzdeniük – fogalmazott az édesapa.

ÉM-HE


[related-post post_id="4161055"]

[related-post post_id="4097600"]

[related-post post_id="4005570"]

[related-post post_id="3930304"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!