Magyarország

2019.03.26. 11:54

Fertőzés helyett megelőzés

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A macskák egymástól és ragályhordozó tárgyaktól is könnyedén megfertőződhetnek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A macskák egymástól és ragályhordozó tárgyaktól is könnyedén megfertőződhetnek.

Három olyan közismert és gyakori cicabetegség létezik, amelyet fertőzés okoz: a panleukopénia, a macskanátha és a herpeszvírustól kialakuló felső légúti megbetegedés. Ezek a betegségek minden macskafélét érintenek, függetlenül a cica életmódjától, és hogy bent vagy kint tartott állatról van-e szó. Egyes vírusok és baktériumok könnyedén bekerülhetnek a háztartásba a cipőre vagy az utcai ruhára tapadva – olvasható a Kisállatorvos.hu szakembereinek sajtóközleményében, amelynek részleteiről dr. Fassang Edit állatorvost kérdeztük.

Influenzához hasonló

– Az említett három megbetegedés általában oltatlan fiatal macskáknál vagy legyengült immunrendszerű állatoknál jelentkezik. A kórokozók jellemzően testváladékokkal terjednek, illetve ragályfogó tárgyakkal. A panleukopénia 4-5 napos lappangás után nagyfokú elesettséggel, igen magas lázzal, hányással és akár vércsíkos hasmenéssel jár. Ezek következtében az állat gyorsan kiszárad. A macskák calici vírus okozta náthája 1-2 napos lappangási idő után szintén magas lázzal, bágyadtsággal, étvágytalansággal jelentkezik, majd pár nap elteltével tüsszögnek, folyik az orruk, könnyeznek, nyálzanak. A szájban fekélyek alakulnak ki. A fájdalmas nyelés miatt szintén kiszáradhatnak, lesoványodhatnak. A herpeszvírus okozta fertőző rhinotracheitis esetében 3-6 napos lappangási idő után, lázasak, bágyadtak, étvágytalanok lesznek. Szintén orr­folyás, tüsszögés, köhögés, szemváladékozás, nyálzás figyelhető meg. A kötőhártya váladéka azonban kezdetben savós, majd gennyesé válik, amitől összetapadhatnak a szemhéjak. Ezt kismacskáknál igen sokszor tapasztaljuk. Továbbá járhat szaruhártya fekéllyel, ami kezelés nélkül a cica látásába is kerülhet – foglalta össze dr. Fassang Edit.

Oltás vagy tüneti kezelés

A szóban forgó betegségekre létezik vakcina, ami a leghatékonyabb védekezési módot jelenti.

– A legfontosabb, hogy oltani kell a cicákat, ami már 8-10 hetes kortól lehetséges. Általában 3 hét különbséggel két védőoltást kapnak, utána a vakcina fajtájától függően 1-3 évente kell ismételni az oltást. Továbbá az ivartalanításnak szintén lehet közvetett szerepe a fertőződés megelőzése tekintetében, mert így kisebb lesz az állatban a késztetés, hogy elhagyja otthonát és más macskákkal találkozzon. Ha gyanakodni lehet rá, hogy már kitört a betegség, tehát a cica bágyadt, kedvetlen és nem eszik, célszerű minél előbb felkeresni az állatorvost. A kezeléssel a tüneteket – hányást, hasmenést, szem- és szájproblémákat – lehet enyhíteni. Ez főként infúziót és antibiotikum beadását jelenti, hogy a szövődményeket is elkerüljék. A legfontosabb ilyenkor az immunrendszer erősítése és a gyógyulást támogató háttér biztosítása – hangsúlyozta a szakember.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!