Magyarország

2019.02.04. 17:36

Örökbefogadás, felújítva

Miskolc - Többségben német és francia filmek a híres berlini filmfesztiválon.

Miskolc - Többségben német és francia filmek a híres berlini filmfesztiválon.

Február 7-én kezdődik a nemzetközi filmszakma idei első nagy fesztiválja, a Berlinale. A hivatalos versenyprogramban 17 versenyfilm szerepel, összesen 25 ország képviseletében.

Magyarország rövidfilmekkel

Ezek közül kettő német, kettő francia, három német–francia koprodukció, valamint a versenyen kívüli két német–francia közös alkotás.

A mezőnyben túlnyomó többségben európai alkotások vannak, a távoli országok közül a Kínai Népköztársaságnak két nagyjátékfilmje is versenyben lesz.

A zsűri elnöke Juliette Binoche francia színésznő lesz, aki 2016-ban a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége is volt, ahol átvette az Európai Mozi Nagykövetének járó díjat.

Magyarországot idén nagyjátékfilm nem képviseli a versenyprogramban, a rövidfilmes szekcióba hívtak meg műveket Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című alkotását.

A Berlinale Classics szekcióban mutatják be Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjének 4K-felbontású, digitálisan felújított változata, amely 1975-ös világpremierjén megnyerte a Berlinale fődíját. Ez emlékezetes esemény volt, mivel a fesztivál történetében ő volt az első nő, aki megkapta az Arany Medvét.

Ez az utolsó Berlinale, amelyet a német Dieter Kosslick fesztiváligazgató irányít, a 2001 óta, jövő évtől egy olasz–holland páros, Carlo Chatrian és Mariette Rissenbeek követi őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!