Magyarország

2018.12.26. 08:48

Miért éppen karácsonykor nyílnak meg a szívek?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - <em>Amikor az Úristen megteremtette az eget és a földet, a napot, a holdat, a csillagokat, a földön és a vízben élő kicsi és nagy állatokat, az égben röpködő madarakat, amikor füvet, fákat sarjasztott, akkor Isten látta, hogy mindaz, amit alkotott, jó.</em> Kocsis Fülöp írása.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Amikor az Úristen megteremtette az eget és a földet, a napot, a holdat, a csillagokat, a földön és a vízben élő kicsi és nagy állatokat, az égben röpködő madarakat, amikor füvet, fákat sarjasztott, akkor Isten látta, hogy mindaz, amit alkotott, jó. Kocsis Fülöp írása.

Mikor pedig mindezek után, a hatodik napon megteremtette az embert, akkor pedig már azt mondta rá: ez nagyon jó. Igen, gyönyörködni kezdett alkotásában, mindegyik közül a legcsodálatosabban, az emberben. Az ember tehát nagyon jó. Ilyennek alkotta az Isten. Éppen azért, mert őt a saját képére és hasonlatosságára formálta meg. Ezt az istenképiséget, ezt a beléteremtett jót az ember a bűnbeesésével sem veszítette el teljesen. Sajnos, eltorzult, az Isten-arc eltemetődött benne, a jóság visszájára fordult és testvéri szeretetből testvérgyilkosság lett. De mégis, tudnunk kell, hogy az ember nem veszítette el a jóságát. Nyomban föltündöklik, amikor egy csecsemőt adnak a kezébe, tekintetéből kiviláglik, amikor rámosolyog az a piciny gyermek. Mindenkiben másként él ez a felderülni tudó Isten-arc, de egészen bizonyos, hogy mindnyájunk lelkének mélyén ott van, ott él, hisz elvehetetlenül odateremtette az Isten.

Karácsonykor a jászolban megpillanthatjuk azt a csecsemőt, aki előhozza belőlünk ezt a jóságot. Rajta keresztül ránk mosolyog az emberré lett Teremtő, hogy földerüljön a mi megfáradt, harcokban megkeseredett tekintetünkben is ez az ősjóság. Még ha el sem megyünk a templomba, még ha betlehemeseket se látunk, akkor is magával ragad. Karácsonykor szinte mindenki jót akar tenni. Ekkor sűrűsödnek össze a jótékonysági hangversenyek, gyűjtések, adományszervezések. Ekkor a leghatékonyabb. Miért éppen karácsonykor? Miért ekkor nyílnak meg leginkább a szívek? Mert pontosan ezért jött el hozzánk a kisded Megváltó, hogy visszaadja nekünk ezt a jóságot. Hogy fölébressze bennünk e szunnyadó tettrekészségünket. Hogy újra megvilágosítsa szürkévé szomorodott életünket. Ezért elengedhetetlen karácsonyi kellékek a gyertyák, a fények, a csillagszórók, a karácsonyfadíszek, mert mind erről az újra földerülésről beszélnek.

Karácsonykor egyszer csak észrevesszük, hogy valójában jók vagyunk. Karácsony felfénylő üzenete, hogy a jóságunkat nem veszítettük el. Téved, aki azt hiszi, hogy ez csak ünnepi máz, mint mézeskalácson a fehér dísz, mely aztán újra hamar lekopik rólunk. Nem! A jóság mélyen bennünk van, bennünk él! Csupán ilyenkor dereng föl, kiben-kiben milyen fényerővel, de föltündöklik szívünkből ez a belénk teremtett isteni jóság. Lehet, hogy karácsony után újra halványulni kezd, de csak azért, mert félénken visszahúzódik. Újra elrejtőzik, mert fél, hogy talán nincs rá szükség e cudar világban, attól tart, úgysem lesz senki, aki fölfigyelne rá.

Pedig ez adhatná embertelenedő világunkban az isteni erőt. Ez világíthatná meg sötétedőnek tűnő jövőnk reményét. A jóság bennünk van, bennünk marad karácsony után is. Mint ahogy a Betlehemi Gyermek sem hagy magunkra sohasem. Higgyünk ebben a felülről kapott, szívünk mélyén élő jóságban! Higgyünk ebben az egész életünk folyamán jelenlévő, csak máskor többnyire csupán pislákoló, mégis elvehetetlen karácsonyi fényben!

Kocsis Fülöp, görögkatolikus metropolita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!