Magyarország

2018.11.23. 12:39

Szijjártó: szorosabb lehet a magyar-dán együttműködés a migrációs és európai politika tekintetében

Koppenhága - Szorosabb együttműködésre lehet számítani Magyarország és Dánia között a migrációs és az európai jövőről szóló politika tekintetében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Koppenhágában az MTI-nek.

Koppenhága - Szorosabb együttműködésre lehet számítani Magyarország és Dánia között a migrációs és az európai jövőről szóló politika tekintetében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Koppenhágában az MTI-nek.

A miniszter Inger Stojberg bevándorlásért és integrációért felelős miniszterrel tárgyalt, valamint találkozott a dán parlament külügyi és európai ügyi bizottságának tagjaival is.

Tárgyalásairól úgy nyilatkozott, hogy Dánia szigorú migrációs politikát folytat, amely az észszerűségre és a biztonság garantálására épül.

Így sok hasonlóságot mutat a magyar migrációs politikával, hiszen Dánia a külső határok megvédésnek fontosságát hangsúlyozza, és ugyancsak azt gondolja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, azaz a migráció okait kell megszüntetni - magyarázta. Hozzátette: továbbá Dánia szerint is már az Európai Unió területén kívül el kell dönteni, hogy ki jogosult belépni Európába.

Szijjártó Péter kiemelte: látva az elmúlt évek eredménytelenségét a visszatoloncolási politikák tekintetében, ez mindenképpen helyes álláspont.

Megjegyezte: Dánia magára is vonta a nemzetközi közvélemény kritikáját, amikor néhány kifejezetten kemény intézkedést fogadott el, például az arc eltakarásának tilalmáról.

Az a jogszabály is meghökkenést váltott ki Európában, amely arról szól, hogy a migránsok járuljanak hozzá saját ellátásuk költségeihez, vagyis egy törvény azt is lehetővé teszi, hogy a dán állam elkobozza a migránsok vagyontárgyait - mutatott rá.

A külügyminiszter hangsúlyozta: a globális migrációs csomag tekintetében Dániában is vita zajlik, a kisebbségi kormányt kívülről támogató és így működőképessé tevő párt ellenzi a csomag elfogadását.

Kijelentette: ez a csomag teljes mértékben ellentétes Európa biztonsági érdekeivel, és a szövegéből jól látszik, hogy a kontinens érdekeit nem képviselték abban a vitában, amelynek nyomán a szöveg elkészült.

Így az afrikai, latin-amerikai és ázsiai érdekek hatékony képviselete zajlott, míg Európa számára veszélyes lett a dokumentum - vélekedett.

Szijjártó Péter közölte: tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy Európának képesnek kell lennie a saját határai megvédésére, és az európaiaknak kell eldönteniük, hogy kiket engednek be Európába és kikkel akarnak együtt élni.

Arról is beszélt, hogy az EU jövője vonatkozásában hasonlóan ítélik meg a Brexit jelentette kockázatokat.

Dánia és Nagy-Britannia szoros szövetségesek, és Dánia szerint is komoly politikai és gazdasági nehézségeket okoz az uniónak a britek kilépése, de ez lehetőséget biztosít arra is, hogy a britek észszerűségét folyamatosan támogató országok most még szorosabbra fűzzék az együttműködésüket - mondta a külügyminiszter.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!