Magyarország

2018.11.11. 15:17

Sok tápanyagot igényel

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szép pázsit minden kertkedvelő embernek a szeme fénye.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szép pázsit minden kertkedvelő embernek a szeme fénye.

Az idén sok gondja volt a gyümölcstermelőknek a gombás megbetegedésekkel, főként a meggyfák moníliás pusztulásával. A további fertőzéseknek úgy tudjuk elejét venni, ha most a lehullott lombot gondosan összegyűjtjük és megsemmisítjük. Ezt követően, de még a fagyok beállta előtt kell megpermetezni a meggy- és egyéb gyümölcsfákat gomba­ölő szerrel. A legolcsóbb és leghatékonyabb a 2 százalékos bordói lé.

A szép pázsit minden kertkedvelő embernek a szeme fénye. A tavasztól őszig gyakran öntözött és rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot használt fel. A többéves gyepek talaja megtömődött, helyenként a gyomok, a mohák is elszaporodtak benne, és az értékes pázsitfüvek tápanyaghiányban szenvednek. Ezért most fontos fel­adat a talaj fellazítása. Erre a célra kiváló eszközök állnak rendelkezésre, amelyek éles kései meghasogatják a földet, kihúzzák a mohát és a gyomokat.

Ha ezt a munkát elvégeztük, jöhet a gyep trágyázása. Erre a legalkalmasabb az apró, érett szarvasmarha­trágya, a dúsított komposzt, illetve a gombakomposzt. Ha vegyes mű­trágyát használunk, akkor arra törekedjünk, hogy négyzetméterenként 5–6 dekát szórjunk ki a frissen lenyírt gyepre!

Őszi sikerélmény

A száraz, kifejtős bab betakarítása őszi sikerélményt kínál a kertészkedőknek, hiszen 80–90 nap fejlődés után októberben szüretelhető. Általában októberben kezdődik a száraz babszemek betakarítása. A babnövényt manapság már karók, kerítések mellé ültetik, de a gyomirtó vegyszerek megjelenése előtt a kukoricák szárára futtatták fel. Sajnos, keveset termelünk belőle, pedig a kifejtett babból igen sokféle, tápanyagokban gazdag ételt lehet készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!