Magyarország

2018.11.11. 14:40

Felkészülés a hideg időre

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az őszi kertészkedés kiváló alkalom arra, hogy a friss levegőn egy kis testmozgást végezzünk.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az őszi kertészkedés kiváló alkalom arra, hogy a friss levegőn egy kis testmozgást végezzünk.

Csak azért, mert az időjárás hűvösebbre fordult, nincs okunk arra, hogy hátat fordítsunk a kertnek! Ellenkezőleg, egy kis plusz időráfordítással előre felkészülhetünk a következő évre.

Ássuk fel a kertet!

Az őszi kertészkedés kiváló alkalom arra, hogy a friss levegőn egy kis testmozgást végezzünk: ássuk fel a kertet, és gyűjtsünk ötleteket, tervezzük meg, milyen változtatásokat, újításokat szeretnénk majd megvalósítani. A hűvösebb időjárás és az egyre kevesebb szabadtéri programlehetőség tehát tökéletes ürügy arra, hogy az alábbi őszi kerti munkákat elvégezzük.

Az évnek ez az időszaka kiváló arra, hogy komposztot dolgozzunk bele a talajba, állagának, vízelvezető képességének javítására, illetve tápanyag-utánpótlás céljából. Felhasználhatjuk a saját kertünkben érlelt komposztot, valamint az erre alkalmas konyhai hulladékot, de faiskolában, kertészetben, kertáruházban is vásárolhatunk pár zsák jó minőségű komposztot. Ezt a munkát érdemes minden évben elvégeznünk. Mindenképpen az egyik legfontosabb dolog, amit a kertünkért tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle a következő évben!

Érzékeny növények

Meglehet, nem a legszórakoztatóbb, de igen fontos része a kertészkedésnek az őszi nagytakarítás. Gyökerestől húzzuk ki és dobjuk ki az elszáradt vagy beteg, fertőzött növényeket. Tisztítsuk meg az ágyások földjét, főleg a növények töve körül. Ezzel jócskán megnehezítjük a kár­tevők és kórokozók dolgát, amelyek ellenkező esetben tavasszal nagy eséllyel inváziószerűen ellepnék a kertet.

Ha szeretnénk, hogy a hidegebb időjárásra érzékeny növényeink is túléljék a telet, a tövüket takarjuk be jó vastagon egy réteg mulccsal. Lombhullató fák és örökzöldek esetén a törzs körül hagyjunk szabadon egy keskeny sávot, hogy a kártevők rágó kártételét megelőzzük. Azok számára, akik szeretik megcsodálni a tulipánok és nárciszok szépségét, eljött az idő, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket a tavaszi virág­pompához. Vásároljunk virághagymákat és ültessük el azokat késő ősszel, még a fagyok beállta előtt.


Etetés

Ha a nyáron nem raktunk ki eleséget a kertünkbe látogató kismadaraknak, az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdjük az etetésüket. Az őszi hónapokban ugyanis igencsak megcsappannak és szűkössé válnak a madarak természetes táplálékforrásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!